Svensk stålindustri utvecklas med CRE8 från Karlstads universitet
2017-10-23För att utveckla stålindustrin har branschorganisationen Jernkontoret inlett ett samarbete med Karlstads universitet. Samarbetet innebär att Jernkontoret arrangerar en kreativitetstävling enligt CRE8, som utvecklats vid Karlstads universitet. CRE8 är en fartfylld metod för kreativ problemlösning i tävlingsform som nu sprider sig i landet.
- Stålindustrin är innovationsdriven och den globala konkurrensen stenhård. Vi vill skapa en kreativ process för att utveckla oss inför framtiden och då anser vi att CRE8 är en bra modell, säger Gert Nilsson, teknisk direktör på Jernkontoret.
- Det är mycket glädjande att Jernkontoret har valt att samarbeta med Karlstads universitet. Det ligger helt i linje med vårt samverkansuppdrag. Vi ska med vår kompetens bidra till utveckling i det omgivande samhället, säger Bo Edvardsson, vicerektor på Karlstads universitet med ansvar för näringslivssamverkan.
Utvecklad i Karlstad
Karlstads universitet har tillsammans med Drivhuset i Karlstad utvecklat kreativitetstävlingen CRE8 som innebär att team med 4-5 studenter ställs inför en skarp utmaning som ett företag eller en organisation har. Enligt modellen för CRE8 genomförs tävlingen under del av en dag och avslutas med att deltagarna pitchar sina lösningar för en jury, varefter en vinnare utses.
Det team som vinner tävlingen CRE8 the Future den 26 oktober erhåller ett stipendium på 400 000 kronor från Jernkontoret. Tävlingen genomförs i Jernkontorets lokaler i Stockholm och leds av Cindy Bråtenfeldt och Patrik Bångerius från avdelningen för externa relationer vid Karlstads universitet
Del i strategi
- För Karlstads universitet är samverkan med företag och andra organisationer på både regional, nationell och internationell nivå viktigt och en naturlig del i universitetets strategi, säger Bo Edvardsson.
Intresset från studenter för att delta i CRE8 the Future har varit stort. Elva lag från lärosäten runt om i Sverige har valts ut av Jernkontoret. Ett av lagen heter EX3M och består av studenter från Karlstads universitet.