MeToo#Värmland – vad händer nu?
2018-01-18Under hösten 2017 har samhället upplevt något som kan liknas vid en revolution. Kvinnor från många delar av samhället har vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier. Onsdag den 31 januari är Centrum för genusforskning värd för ett offentligt samtal om vad som händer nu och vad Metoo innebär för våra arbetsplatser.
Det som började i sociala medier med hashtaggen #MeToo har spridit sig: #imaktenskorridorer, #ickegodkänt, #teknisktfel, #påvåravillkor och #akademiuppropet är några exempel.
CGF, Centrum för genusforskning, anordnar ett offentligt samtal om vad som händer nu. Vad innebär #MeToo-upproret på våra arbetsplatser? Kommer det att bli någon förändring? Vad kan män göra och hur ska de förhålla sig till #MeToo? Det är några av de frågor samtalet kommer att handla om.
- Det som varit vardag för många kvinnor har nu blivit belyst så att vi idag, i början av 2018, kan tala om ett före och ett efter #MeToo. Vi ordnar det här samtalet för att vi är angelägna om att lyfta frågan och Centrum för genusforskning är här en central aktör i regionen. Samtidigt är det en viktig del av vårt ansvar för samverkan, säger Ulf Mellström, professor i genusvetenskap och vetenskaplig ledare för CGF, Centrum för genusforskning.
Det blir panelsamtal med representanter för näringslivet, politiken, frivilligorganisationer, hälso- och sjukvård och universitetet om vad som händer nu och hur vi går vidare utifrån höstens upprop och erfarenheter.
Samtalet äger rum onsdagen den 31 januari kl.18.00-20.00 på Tempelriddaren i Karlstad.
Deltagare är:
Gunilla Svantorp, Riksdagsledamot (S)
Anna Lundmark Lundbergh, VD, Almi företagspartner i Värmland AB
Beatrice Högå, Verksamhetschef, Brottsförebyggande Centrum i Värmland
Ingrid Magnusson, Stabschef, Landstinget i Värmland
Ulf Mellström, Professor, Karlstads universitet
Moderator är Marianne Nilsson, jämställdhetsstrateg, Region Värmland
Läs mer om eventet på Facebook
Föreslår ny maktutredning
I debattartiklar och intervjuer i medierna har professorer, lektorer och adjunkter från olika ämnen och lärosäten vittnat om att sexuella trakasserier och övergrepp finns överallt i samhället - även den akademiska världen.
Malin Rönnblom, docent i statsvetenskap, skrev nyligen en debattartikel i GP tillsammans med två kollegor vid Stockholms universitet: "Sverige behöver en ny maktutredning."
- Sedan snart tre månader tillbaka får vi löpande nya inblickar i hur kvinnors vardag och arbetsliv kan gestalta sig: sexuella ofredanden, trakasserier och våldtäkter. Trots att frågor om kvinnors rättigheter stått på den politiska dagordningen i mer än ett halvt sekel, vittnar metoo-berättelserna om att kvinnors intressen inte tas på allvar. Därför är det dags för en ny maktutredning och politiska förslag som försäkrar kvinnor kroppslig integritet och ökad egenmakt. Den maktutredning som vi föreslår bör ta avstamp i de krav på samhällsförändring som metoo-rörelsen uttrycker, menar Malin Rönnblom.