Aktivism och vardagsliv i fokus för ny sociologiprofessor
2024-04-29Anna-Britt Coe forskar om förhållandet mellan aktivism och vardagsliv och är ny professor i sociologi vid Karlstads universitet.
– Gemensamt för sociologiforskningen här på universitetet är inriktningen mot vardagsliv, vilket är unik i Sverige, säger Anna-Britt Coe.
Anna-Britt Coe är professor i sociologi och forskar om förhållande mellan aktivism och vardagsliv och visar hur dessa två är mer integrerat än vi tidigare har förstått.
– Aktivism uppfattas oftast som ovanligt och exceptionellt, till skillnad från vardagsliv som är vanligt och ordinärt, säger Anna-Britt Coe. Min forskning visar att så inte är fallet, utan att vardagsliv vävs in i aktivism på olika sätt. Om vi enbart ser aktivism avskilt från vardagsliv missar vi vissa former av aktivismen och vissa sätt som vardagsliv bidrar till, eller hindrar, aktivismen. Särskilt viktig är makthierarki baserad på kön, ålder och etnicitet som oftast upprätthållas genom vardagsliv.
Hon hoppas att hennes forskning ska bidra till ett ökat intresse för och en bredare och mer komplex bild av aktivism och könsmakthierarkier inom aktivismen.
– Jag tror att min forskning kan vara viktig för många aktörer, inte minst de som vill uppmuntra till mer engagemang bland vår befolkning som till exempel politiska partier, föreningsliv och fackföreningar, säger Anna-Britt Coe.
Sociologiska perspektiv på samtida kriser
Nyligen medverkade hon på Sociologdagarna i Göteborg för att tillsammans med fem andra kollegor från sociologiämnet presentera och diskutera aktuell forskning.
– Jag presenterade ett nytt teoretiskt ramverk som fokuserar på hur könsmaktsordning reproduceras eller utmanas inom och genom aktivism, och som exemplifieras med forskning om aktivism i Sverige, säger Anna-Britt Coe. Det pågår mycket spännande forskning om politisk beteende och sociala rörelse i Sverige. Dock saknas forskning som prioriterar vardagsliv och könsmaktsordning inom aktivism, vilket är oroväckande.
Just nu utvecklar hon en ny forskningsidé som handlar om feministiska organisationer i Peru som länge sökt politiska förändringar från statliga aktörer.
– Jag vill undersöka hur de byggt relationer med andra offentliga aktörer bortom staten, till exempel läkarkåren, och vilka konsekvenser detta relationsbyggande har haft för att uppnå politiska förändringar. Utöver det ska jag samla in kvalitativa data om upplevelse av stigma och egenvård bland personer med KOL.
Anna-Britt Coe känner sig hemma inom sociologiforskningen på Karlstads universitet. Särskilt inom aktivismen och motstånd, men även inom vardagsliv och ålderssociologi då hon tidigare forskat om unga vuxnas engagemang samt interaktioner mellan olika generation av feministiska aktivister.
– Som ny professor hoppas jag bidra till att stärka befintlig forskning med min kunskap om sociala rörelser, aktivism och politisk agerande och kunna stötta kollegor som befinner sig i början av sin forskarkarriär samt bidra inom utbildningen med min erfarenhet som lärare.
Anna- Britt Coe kommer senast från Umeå universitet där hon varit verksam under hela sin akademiska karriär. Hon disputerade i sociologi 2010 och har sedan dess varit verksam inom tre olika institutioner; genusstudier, global hälsa och sociologi, samt som biträdande prefekt för sociologiska institutionen.