Ålprojekt i Alsterån
2009-06-18Ett projekt som ska erbjuda ål möjlighet att passera vandringshinder drivs av ämnet biologi vid Karlstads universitet. Vid Alsterälvens mynning bygger man alternativ väg för ålar som vandrar tillbaka ut i Vänern.
Alsterälven mynnar i Vänern öster om Karlstad och inom dess avrinningsområde finns flera stora sjöar med god potential för ålproduktion. I Alsterälvens mynning finns ett privatägt kraftverk som i dag saknar förbipassage för fisk och periodvis fastnar stora silverålar på kraftverkets intagsgaller. Nu startas ett projekt som ska möjliggöra för ålen att ta sig förbi kraftverket vid Alsterälvens mynning i Vänern.
- En ny intagskanal byggs där man kan anlägga utgångar i dess väggar på ett sätt som tillåter en vetenskaplig utvärdering av dess funktion, säger Olle Calles, universitetslektor i biologi. Vattenhastigheten kommer vid full körning i kraftverket inte vara högre än gränsen för vad ål klarar av att simma i och ändå kunna leta efter alternativa utgångar.
Fiskarter som är beroende av att kunna röra sig mellan sötvatten och havet för att fullfölja sina livscykler stöter ofta på problem i reglerade vattendrag, eftersom vattenkraftverk skapar vandringshinder. Vanligen försöker man lösa dessa problem genom att anlägga fiskvägar vid hindren, för att göra det möjligt för fisken att passera. Fokus för sådana åtgärder har legat på just uppströms passage, medan nedströms passage av kraftverk sällan uppmärksammats och nästan aldrig åtgärdats. Resultatet har blivit att många fiskar dör på intagsgallren till kraftverken eller när de passerar genom turbinerna i kraftverket. För att lösa problemet måste man därför erbjuda fisken alternativa vägar och dessutom en vattenhastighet genom gallret som gör det möjligt för dem att lokalisera dessa öppningar.