Avgifter för utländska studenter 2011
2010-02-19Regeringen vill införa avgifter för alla studenter som kommer från länder utanför Europa och vill läsa vid svenska universitet och högskolor.
Karlstads universitets prorektor Thomas Blom varnar för konsekvenserna.
- Det blir mycket färre internationella studenter, och vi riskerar att gå miste om viktiga influenser från världen utanför EU.
Regeringen lämnar idag över propositionen "Konkurrera med kvalitet - studieavgifter för utländska studenter" till riksdagen. Enligt förslaget införs avgifter för utländska studenter från och med höstterminen 2011.
"Inte vara gratis"
- Utbildning är numer en global marknad. På den marknaden bör Sverige konkurrera genom att erbjuda utbildningar av hög kvalitet, inte genom att bjuda på gratis utbildning, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz.
Men Karlstads universitet delar inte helt hans uppfattning.
- Avgiftssystemet kommer med stor sannolikhet att drastiskt minska antalet internationella studenter som kommer utanför EU/EES-området vid våra högskolor och universitet. Det mönstret kan vi se från andra länder som infört motsvarande system. Jag ser det som ett betydande problem eftersom det är viktigt att vi har studenter från andra kulturer, även utanför Europa, som kan berika vår verksamhet och vår kultur, säger Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet.
Stipendier att söka
I samband med att avgifter införs föreslår regeringen att två stipendiesystem skapas. Det ena, som till en början omfattar 30 miljoner per år, riktar sig till studenter i tolv länder som Sverige har ett långsiktigt biståndssamarbete med. Stipendierna ska administreras av Svenska institutet. Det andra stipendiesystemet som 2011 omfattar 30 miljoner och från och med 2012 kommer att vara 60 miljoner per år riktar sig till särskilt kvalificerade studenter. Pengarna kommer att fördelas till universitet och högskolor som därefter själva fördelar stipendierna till studenter.
- Utländska studenter är en tillgång för den svenska högskolan. Genom att vi slutar bjuda alla, även de som kan betala, på gratis utbildning kan vi nu satsa särskilt på studenter från våra biståndsländer och på särskilt duktiga studenter. Detta är ett mycket mer effektivt sätt att använda svenska skattepengar, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz i ett pressmeddelande från utbildningsdeparementet.
"Räcker inte långt"
Men Thomas Blom tycker att frågan är större än så.
- Vi kommer att få jobba mer med att skapa avtal med lärosäten utanför den avgiftsfria regionen. Det föreslagna stipendiesystemet är mycket blygsamt i sammanhanget. Stipendiesumman som nämns på 60 miljoner ger enbart cirka 1 000 helårsplatser för samtliga lärosäten i landet, lite beroende på vilka utbildningar man räknar med.
Enligt regeringens proposition till riksdagen ska universitet och högskolor själva bestämma hur hög avgiften ska vara utifrån principen om full kostnadstäckning.