Bioekonomi i fokus på Vipp forskarskola
2014-04-16Bioekonomi och dess betydelse för pappers- och massaindustrin, stod i fokus på Vipp forskarskolas vårmöte i Bohus. Värdar denna gång var Akzo Nobel och en rundtur i kemijättens labb stod på programmet.
Vipp forskarskola har varit verksam i tre år och har nyligen förlängts och expanderat, tack vare en utökad satsning från KK-stiftelsen och näringslivet. Doktoranderna, nu 18 till antalet, är utspridda över hela landet liksom deras mentorer på företagen.
Bioekonomi temat för vårmötet
Ett viktigt led i att hålla kontakten, skapa gemenskap och bygga nätverk inom forskarskolan är att träffas regelbundet. Varje år hålls två möten: ett på våren och ett på hösten, då doktorander handledare från universitetet, från näringslivet samt forskarskolans ledningsgrupp och styrelse. Årets vårmöte hölls i Bohus hos partnerföretaget Akzo Nobel.
Temat var bioekonomi, något som växer i Sverige och Europa. Det handlar om att använda spillmaterial från bruken eller råvara från skogen för till exempel textilier, plaster eller produkter för läkemedel samt att hitta mer energieffektiva processer för exempelvis torkning av biobränsle.
- Vissa företag ligger långt framme, men ytterligare forskning behövs. Det gäller även utvecklingen av affärsmodeller och affärslogik. Och det är bland annat här som tjänsteinnovation och tjänsteforskning kommer in, vilket är ett viktigt inslag i Vipp forskarskola, menade Lars Järnström, orogramdirektör för Vipp forskarskola.
Louise Törnefalk Svanqvist är styrelseordförande för Vipp och betonade tre faktorer som är i fokus under 2014:
- Service management och service innovation är aspekter som vi från styrelsens sida vill se tydliga avtryck av i varje projekt. Vi kommer också att genomföra en kvalitetsmätning bland våra partnerföretag, mentorer och doktorander under året. Och den tredje frågan vi kommer att arbeta extra med är att följa hur varje projekt går framåt genom uppdaterade individuella studieplaner för doktoranderna.
John Sandström, styrelseledamot för Vipp forskarskola och chef för Akzo Nobels forsknings- och utvecklingsverksamhet, berättade om företaget och hur man alltmer fokuserar på biobaserade affärer och produktion. Bland annat tittar man på processer där biomassa kan användas för energiproduktion. Företaget har ett stort intresse för forskning och deltar, förutom i Vipp forskarskola, även i forskningsstiftelsen Formas program för bioekonomi.
Lena Heuts, Chalmers Industriteknik, berättade mer om de fem näringslivsklustren i Västsverige.
- Genom att flera parter nätverkar och bildar kluster med gemensamma intressen, träffas människor med olika kompetens som annars rör sig inom olika cirklar, menade Lena Heuts.
Bland föreläsarna fanns även Stefan Lundmark, Perstorp, som forskar om bland annat nya bio-baserade produkter och kemikalier från skogs-och massaindustrin.
Doktoranderna presenterade
De flesta av Vipp-doktoranderna var på plats och hade dagen innan ägnat sig åt en workshop om bioekonomi, där de kopplat frågan till sitt eget forskningsprojekt. På vårmötet presenterade Pia Hallström, som forskar inom Akzo Nobel samt Mattias From Aldaron, Stora Enso och Christer Gustavsson, Pöyry, arbetsläget hittills i sina respektive projekt.
Två av forskarskolans nya doktorander, Helena Johansson Cider och David Joelsson, fanns också på plats och berättade kort om vad avhandlingarna fokuserar kring. Helena Johansson Cider forskar kring hur en pelletstorkning kan effektiviseras hos Härjedalens Bränsle och David Joelsson, SP, kommer att undersöka hur kunder, främst företagskunder, ser på värdeskapande kopplat pappers- och massaindustrin.







