Brandsäkra ditt studentboende
2016-11-02Måndag 7 november till torsdag 10 november besöker räddningstjänsten och KBAB ett femtiotal studentkorridorer på campus för att tipsa om hur studenter kan brandsäkra sitt boende.
- Vi vill öka tryggheten och säkerheten hos alla, inklusive studenter. Därför besöker vi flertalet av studentkorridorerna på campus under vecka 45, säger Morgan Michel, brandinstruktör. Min förhoppning är att man öppnar när vi knackar på och vill ha en dialog med oss. Vi kommer inte för att peka finger men vill vara tydliga med att man måste ta ansvar för brandsäkerheten i sitt boende och vi ger tips på hur man kan göra det.
Vid besöken tittar räddningstjänsten och KBAB på om det finns brandvarnare, hur brandskyddet ser ut generellt och hur det är med ordningen i korridorköken.
- Tyvärr är kök en väldigt utsatt plats oavsett hur man bor, många bränder startar i köket. I ett gemensamt kök är det lätt hänt att man tror att någon annan tar ansvar. Men om alla tänker på att ta sitt ansvar och bidrar till ordning och reda minskar risken för bränder.
Vilket är ditt bästa brandskyddstips?
- Att man inte trixar med brandvarnaren, alltid tar brandlarmet på allvar och inte leker med brandsläckare. Sen är det köket. Vi vet att det är få som missköter sig, men grupptryck kan påverka och det kan förstöra livet för många andra. Därför vill vi stärka studenterna i att ha civilkurage och våga agera om de ser att en situation är på väg att bli farlig.
Räddningstjänsten och KBAB informerar studenter på både svenska och engelska för att nå så många som möjligt. De börjar med ett antal korridorboenden på campus och kommer sedan att utvärdera insatsen och fortsätta arbete, till exempel bland de studenter som bor i centrum.
Räddningstjänsten, KBAB, Karlstads universitet, Karlstad Studentkår, Brandskyddsföreningen Värmland, Länsförsäkringar Värmland och polisen arbetar tillsammans för att öka medvetenheten om brandskydd hos studenter. Hembesöken på campus är ett led i det samarbetet.
Tips till studenter oavsett boendeform – så undviker du bränder:
• Finns det brandvarnare i ditt studentrum? Om inte - ta kontakt med fastighetsägaren.
• Finns det en brandvarnare - se till att den fungerar.
• Trapphus och korridorer är utrymningsvägar och ska hållas fria från saker som kan börja brinna eller vara i vägen vid en utrymning. Ingen förvaring eller sopsorering i dessa utrymmen.
• Dörrstängare finns normalt på dörrar mellan korridorer och trapphus samt mellan korridorer och gemensamma utrymmen. De förhindrar att rök sprids vid en brand. Kila därför inte upp dörrarna och montera inte ner dörrstängaren.
• I många korridorer och gemensamma utrymmen finns det brandlarm installerat för din säkerhet. Montera inte ner detektorerna. Häng inte upp saker i dem då förlorar de sin funktion. Larma alltid 112 vid brand.
• Ladda mobiltelefon, surfplatta eller dator när du är hemma och vaken. Lägg produkten på ett hårt underlag när den laddas.
• Elda och grilla inte på balkonger. Håll goda avstånd till byggnader när du grillar.
• Korridorfest? Kontrollera att brandsäkerheten i lokalen är ok. I korridorer får det bara vistas ett visst antal personer för att alla skall hinna ut vid en brand. Kolla med fastighetsägaren hur många personer ni får vara. Undvik källarlokaler.
• Kök är det vanligaste stället en brand startar. Det gäller även dig som student. Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Undvik att laga mat när du är trött eller berusad.
• Levande ljus som lämnas utan uppsikt orsakar många bränder. Välj rejäla ljusstakar av brandsäkert material. Se till att ljusen står stadigt. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och annat brännbart material. Släck alltid ljusen när du lämnar rummet.
• Tänk på att du behöver en egen hemförsäkring i både lägenhet och studentrum.
Förutom brandvarnare rekommenderar räddningstjänsten en pulversläckare på minst 6 kg och med lägsta effektivitetsklass 43A 233BC samt en brandfilt som är 120x180 centimeter. Det räcker för att släcka många mindre bränder.