DAMI4.0 – ny centrumbildning samlar expertis inom glödhett område
2021-02-24Ångmaskiner, elektrifieringen inom industrin och CNC – alla tre viktiga markeringar inom industrins historia. Idag ställer digitaliseringen inom industrin nya krav. Med centrumbildningen DAMI4.0 ska Karlstads universitet vara redo att möta branschens efterfrågan på ny teknik.
Frustande ångmaskiner och svetsande robotar har betytt mycket för utvecklingen inom industrin. 2021 står vi på tröskeln till den fjärde industriella revolutionen med olika teknologier som kommer att kunna generera en mer hållbar produktion och bygga bort mänskliga felfaktorer.
DAMI4.0 (Digital Adaptive Manufacturing for Industry 4) är centrumbildningen som ska ta Karlstads universitet in i den moderna hanteringen av industriella utmaningar. Pavel Krakhmalev och Leo De Vin, professorer i materialvetenskap respektive tillverkningsteknik samt Andreas Kassler, professor i datavetenskap – alla vid Karlstads universitet - är förväntansfulla på DAMI4.0 som bildades under januari 2021.
- Digitalisering av industrin är ett glödhett område, säger Pavel Krakhmalev. Att vi arbetar interdisciplinärt inom Karlstads universitet är viktigt för att kunna ta emot branschens efterfrågan på problemlösning inom nästa generation av industriella processer. Namnet reflekterar expertisen inom det här området.
- DAMI4.0 fyller ett behov, säger Andreas Kassler. Tidigare utbytte vi inte kunskap med varandra på ett optimalt sätt. Vi löste problem, men för en mer praktisk användning för att digitalisera industrin så behövs en bättre interaktion mellan våra specialiseringar. DAMI4.0 kommer att ha en viktig roll för den utvecklingen.
Tre grupperingar inom Karlstads universitet finns med i centrumbildningen från start:
• AT-LAB - Regionalt laboratorium för additiv tillverkning vid Karlstads universitet
• Karlstad Lean Factory® vid ämnet maskin- och materialteknik
• Datavetenskap med digitalisering, maskininlärning, Cloudpart samt Internet of Things (IoT)
Utöver det så kommer forskargrupperingar som kan bidra till en ökad digitaliseringsgrad inom industrisektorn att inkluderas under 2021.
- Vi behöver ha hela kedjan med, förklarar Andreas Kassler. Från användare till de som tillverkar verktygen för produktionen. Därefter kommer även affärsmodeller för servitisering (tjänst istället för en fysisk maskin) av industriella processer och det juridiska med vem som äger all data som den nya tekniken producerar och hur vi på ett säkert sätt kan hantera och utbyta data mellan företag.
Andreas Kassler, Pavel Krakhmalev och Leo de Vin anser att det bara finns fördelar med en centrumbildning.
- Företag upplever det som ett problem att inte veta vem eller vilka de ska vända sig till på universitetet. De projekt som vi planerar att genomföra inom DAMI4.0 kräver interdisciplinärt samarbete inom universitetet olika forskargrupper. Varje projekt ska vara skräddarsytt för sina behov.
- I centrumbildningen kan vi sätta ihop unika arbetsgrupper för varje projekt som har erforderlig expertis, säger Pavel Krakhmalev.
- Industriella problem och möjligheter är av interdisciplinär karaktär, förklarar Leo de Vin. Att ha kompetens i olika relevanta discipliner samlade i ett enda centrum vid det regionala universitetet underlättar mycket för industrin. DAMI4.0 blir kanalen in till en etablerad pool av kompetens.
DAMI4.0 är inte bara viktigt för Karlstads universitet och för ansökningar av framtida forskningsmedel. Att ha ett mer strukturerat arbetssätt betyder också mycket för den regionala industrins utveckling. Samarbeten med olika aktörer påbörjades under 2020 och planen är att öka takten under 2021.
- Bildandet av DAMI4.0 har en tydlig uppbackning från Karlstads universitet men också från Region Värmland. I förlängningen kommer det här att stärka Sverige på en nationell nivå, säger Pavel Krakhmalev. Vi kommer även att kunna utveckla nya program och kurser för att utbilda studenter i det som krävs inom framtida industri.
Andreas Kassler: Karlstads universitet blir på det här sättet kända för sin expertis inom det här mycket intressanta området. Vi arbetade med förberedelser under hela 2020 och tack vare det har vi redan projektet Smart Forge - Hållbar produktion genom AI-styrd smidesugn - igång inom DAMI4.0.