Det globala reseprivilegiet
2010-09-30Om turismen som erövrar och nyttiggör allt från platser till kulturer, handlar en nyligen publicerad bok. Vem reser, vart och varför? Redaktörerna Mekonnen Tesfahuney, docent och universitetslektor i kulturgeografi, och Katarina Schough, doktor i kulturgeografi, ger tillsammans med medförfattarna en kritisk bild av turismen som fenomen.
Söker du en bok om upplevelseindustrin, tips om hur du marknadsför en attraktiv destination, en manual för eventfixare, då är det ingen en bok för dig. Om du däremot efterlyser skildringar av turismens grepp över tillvaron, har du hittat rätt.
Boken Det globala reseprivilegiet bidrar till en växande skolbildning av kritiska studier av turism. Mobilitet handlar om makt och rum. Här ställs en rad frågor om privilegierad rörlighet, om vem som reser, varifrån, vart och varför, inte minst utifrån klass, kön, etnicitet och medborgarskap.
Författarna framställer turism som en territorialiseringskraft. Turismen erövrar, omkodar och nyttiggör allt mellan havsbotten och yttre rymden, platser, kulturer, livssekvenser.
I en genomturistifierad värld blir vi alla turister och fostras till att se, uppleva och handla
därefter, vare sig vi vill eller inte. I den världsordningen som inrättas framstår turisten som den ideala människan, inget är politik, allt är upplevelse.
Det globala reseprivilegiet, är utgiven på Sekel Bokförlag. Redaktörer är Mekonnen Tesfahuney, universitetslektor i kulturgeografi, och Katarina Schough, doktor i kulturgeografi. Övriga medverkande är Richard Ek, Khalid Khayati, Lars Lerin, Katarina Mattsson och Josefina Syssner.