Forskning om undervisning utvecklas – två nya böcker släpps
2022-02-24Den 16 mars blir är det dags för dubbelt boksläpp. ”International Perspectives on Knowledge and Curriculum: Epistemic Quality across School Subjects and International Perspectives” och “Knowledge and Quality: Implications for Innovation in Teacher Education Policy and Practice” är två nya böcker med fokus på utveckling av området ämnesdidaktik. Publikationerna är resultatet av ett samarbete mellan forskare i nätverket Knowledge and Quality across School Subjects and Teacher Education - Koss.
Böckerna vänder sig främst till en nationell och internationell publik, som är intresserade av ämnesdidaktik. I böckerna utvecklar forskarna teorier och forskningsfältet, men kapitlen i sig är möjliga att använda i exempelvis lärarutbildning och vid fortbildning för lärare
- Det vi gör är att vi ”gifter ihop” den skandinaviska och tyska traditionen inom didaktik med den anglosaxiska curriculumtraditionen. Inom didaktik-traditionen ligger frågan om det akademiska ämnet och hur det omsätts i undervisningen invävt i varandra, medan man i curriculumtraditionen på ett tydligare sätt håller isär frågor om kunskapsinnehåll och metodik/pedagogik, berättar Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete och en av forskningsledarna för Rose, Research on Subject-specific Education.
Koss-nätverket samlar ämnesdidaktiska och tvärvetenskapliga forskargrupper från Sverige, Finland och England. Genom nätverket får forskarna inblick i varandras skolsystem och vilka utmaningar som finns.
- I den svenska ämnesdidaktiska traditionen är vi snabba med att plocka in forskning från den anglosaxiska världen – utan att vi kanske har den kritiska blicken för i vilket sammanhang och med vilka andra utmaningar den har tillkommit. Vi tenderar att använda den ganska okritiskt när vi ska diskutera vårt svenska sammanhang. Ett nyckelbegrepp som ”Powerful knowledge” måste exempelvis förstås utifrån den specifika skolsituation som finns i Storbritannien. Genom arbetet i Koss-nätverket får vi möjlighet att bearbeta begreppen utifrån sin tillkomst och se vad de kan tillföra i våra respektive sammanhang. Om det här hjälper skolan? Ja, jag är i alla fall övertygad om att det inte finns någon annan väg att gå än att lyfta blicken från det egna sammanhanget. Då kan vi förstå och förbättra, vilket är hela poängen med det internationella sammanhanget, konstaterar Christina Olin-Scheller.
Lanseringen av de två böckerna äger rum onsdag 16 mars kl. 15.00-16.30 på zoom och är öppen för alla intresserade. Böckerna presenteras av redaktörerna Brian Hudson, Niklas Gericke, Christina Olin-Scheller och Martin Stolare. Presentationerna är på engelska.
Fakta
Nätverket Knowledge and Quality across School Subjects and Teacher Education, KOSS, samlar ämnesdidaktiska och tvärvetenskapliga forskargrupper från Sverige, Finland och England. Nätverket syftar till att producera ny kunskap som har potential att utveckla lärarutbildningen i Sverige och internationellt, genom att komparativt studera hur kunskapsinnehållet i olika skolämnen definieras och omvandlas i de tre ländernas utbildningssystem. En gemensam utgångspunkt är tre teoretiska begrepp: Kraftfull kunskap (eng. Powerful Knowledge), Epistemisk kvalitet och Transformation. Nätverket är kopplat till forskargruppen Rose, Research on Subject-specific Education vid Karlstads universitet.
Kraftfull kunskap (Powerful knowledge) är ett ideologiskt begrepp med ursprung i det engelska samhället och som handlar om att kunskapen ska komma alla till del - kunskap som hjälper mig i mitt framtida liv som samhällsmedborgare, inte ett urval av kunskap för olika grupper. I det svenska systemet tolkas detta begrepp mer kring vilka urval av innehåll lärare gör i klassrummet och hur lärare utformar undervisningen för att ge alla elever möjlighet att få kunskap som en resurs i sina