Full aktivitet på öppet hus
2009-10-19Blanda grädde och hallonsylt med minus 196 gradig flytande kväve och vips har du en jättegod glass. Många besökare lät sig väl smaka när Fakulteten för teknik- och naturvetenskap hade öppet hus på Karlstads universitet.
Ljud, rörelse, ljus, värme, kemiska föreningar, matematiska uträkningar, effekter, byggkonstruktioner och massor med energi. Det ryker, det puttrar och snurrar när naturvetare och tekniker visade upp sin verksamhet under torsdagseftermiddagens öppna hus. 250 intresserade kom för att ta del av forskningsprojekt och presentation av ämnen och utbildningar i hus Vänern.
I pedagogiska verkstaden och i caféet fanns stationer med populärvetenskapliga föredrag, studentarbeten och information om utbildningar. Där fick besökarna själva också testa olika saker. I Ljungbergsalen kunde man lyssna på intressanta föreläsningar. Hur används ett atomkraftsmikroskop, vad gör man med en värmekamera och hur jobbar man med teknik- och naturvetenskapliga ämnen i lärarutbildningen? Här kunde alla åldrar hitta aktiviteter för att locka fram teknikintresset.
Bra tillfälle att mötas
Sara Wahlberg, Avdelningen för kemi har just haft en populärvetenskaplig föreläsning om hur mycket roligt som finns bakom ordet kemi. Vid hennes station har det experimenterats med bland annat kemiska blandningar som mäter tid, den så kallade Jod-klockan, och ett plastpulver som visar uppsugningsförmåga och som används i exempelvis blöjor. Till sin hjälp har hon entusiastiska elever från naturvetenskapliga programmet på Älvkullegymnasiet.
- Det här borde vi göra oftare, säger hon. En sån här dag är ju ett bra tillfälle att mötas över ämnesgränserna och se vad andra gör. Kul att ta del av så mycket spännande som andra gör.
I ett hörn visar Patrik Karlsson och Fredrik Tuvander från maskin- och materialteknik en bromsbänk för accelerationstest. Här kan den modige sätta sig på en cykel och pröva hur många hästkrafter som man kan prestera.
Populärt med glass
En populär stelningsprocess kunde man få uppleva vid stationen där Karin Carling och Marianne Johansson tillverkade gräddglass. Här var hela tiden en jämn ström av besökare.
- I vår utbildning inom maskin- och materialteknik använder vi oftast flytande kväve till att kyla ner metaller. Men det här är ju ett lite roligare och mer populärvetenskapligt sätt att visa ett användningsområde, säger Karin Carling och blandar till ännu mera glass.