Hallå där Vilma Åkesson, student på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik…
2025-04-02…du gör ditt examensarbete på UMV Coating Systems. Kan du berätta lite om din bakgrund och vad du studerar vid Karlstads universitet?
– Jag är från Karlstad och går nu femte och sista året på min utbildning. Just nu håller jag på med mitt examensarbete om barriärbeläggning på förpackningspapper i samarbete med företaget UMV.
Vad handlar ditt examensarbete om och vad fick dig att välja detta ämne?
– I mitt examensarbete undersöker jag hur MCC, mikrokristallin cellulosa, och MFC, mikrofibrillerad cellulosa, kan kombineras i en beläggningsformulering för att förbättra barriär- och hållfasthetsegenskaperna hos papperssubstrat, ett område som fortfarande är relativt outforskat. MCC förbättrar barriäregenskaperna genom att minska luftgenomsläppligheten, fylla porer och ge en jämnare yta, medan MFC ökar styrkan genom att förbättra drag- och rivhållfastheten, samt fiberbindning, samtidigt som den förbättrar barriären mot syre och vattenånga. Jag undersöker om en kombination kan ge fördelarna med båda materialen och optimera torrhalten för energieffektiv torkning. Jag valde ämnet efter att ha arbetat med MCC och MFC tidigare och blev intresserad av deras potential. På en mässa träffade jag företaget UMV, och vi såg en möjlighet att utforska detta vidare, speciellt eftersom MCC och MFC är mer miljövänliga alternativ till fossilbaserade material i beläggningar.
Hur bedriver du ditt examensarbete?
– Arbetet har utförts i flera steg och är en kvantitativ studie, både på labbet och i pilotskala. Efter en första litteraturgenomgång genomförde jag egna labbstudier vid Karlstads universitet, där jag testade olika kombinationer av MCC och MFC samt varierande torrhalt. Baserat på dessa tester identifierade jag det mest optimala "receptet", som sedan testades i UMV:s pilotanläggning under olika parametrar. Proverna som producerades togs nyligen tillbaka till universitetets labb, där jag testar det bestrukna papperets egenskaper som luftpermeabilitet, syreöverföringshastighet, vattenångtransmissionshastighet, ytjämnhet, draghållfasthet och oljebeständighet. Slutligen kommer resultaten att analyseras och sammanställas till en skriftlig rapport och presenteras muntligt för både företaget och universitetet.
Vad fick dig att välja UMV Coating för ditt examensarbete?
– Under SPCI-mässan på sommaren 2024 där jag träffade UMV hade jag givande samtal dem. Samtalet fortsatte senare med min universitetshandledare, professor Agne Swerin, där vi diskuterade UMV:s intresseområden, mina ambitioner och möjligheterna i universitetets labbmiljöer. Jag upplevde ett starkt engagemang från UMV och såg samarbetet som en spännande möjlighet. Tillsammans identifierade vi en lucka i tidigare studier om kombinationen av MCC och MFC, som vi tyckte skulle vara spännande att undersöka vidare. Det är speciellt intressant att kunna göra beläggningar vid höga torrhalter. Dessutom är det ur ett miljöperspektiv intressant att studera dessa kemikalier som potentiella substitut för andra material och att optimera torrhalten för att minska energiförbrukningen under torkning.
Kan du ge ett konkret exempel på en spännande insikt eller upptäckt du gjort under ditt examensarbete? Har något överraskat dig?
– Denna speciella MCC har visat sig vara mycket effektiv för att minska luftgenomsläppligheten för papperssubstrat, även om detta är känt har det gett betydligt bättre resultat än förväntat vid låga appliceringsmängder. Kombinationen av MCC och MFC har också visat god bearbetningsförmåga vid högre torrhalter än vad som använts tidigare, samtidigt som det ger en fin fiberfördelning, vilket har varit mycket spännande.
Hur har samarbetet med UMV och din handledare fungerat?
– Under hela projektet har jag fått fantastiskt stöd från UMV, framför allt från min handledare Per Emilsson, vars idéer och feedback har varit ovärderlig. Vi har haft regelbundna möten både på UMV och Karlstads universitet, vilket har bidragit till utvecklingen av projektet. Alla som stöttat mig före, under och efter pilotkörningarna, har bidragit oerhört. Att arbeta med MCC, MFC och papperssubstrat i pilotskala har varit en unik möjlighet. UMV:s engagemang, resurser och intresse har gjort projektet både roligt och lärorikt. Jag har verkligen fått chansen att utveckla och testa mina idéer på ett sätt som inte hade varit möjligt med bara universitetets resurser.
Intressanta resultat
– Vilma gör ett mycket spännande examensarbete inom ett hett forskningsområde, säger Agne Swerin, professor och Vilmas handledare på Karlstads universitet. Vi är nu halvvägs i detta examensarbete och ser redan ett flertal mycket intressanta resultat.

