Handelshögskolan summerar 2024
2024-12-19Nu önskar vi alla våra studenter, kollegor, alumner och samarbetspartners en fridfull jul och ett gott nytt år.
Kunskap och förmågan att kunna använda den är centralt för de kompetenser som behövs i den omställning vi behöver göra som individ, organisation och samhälle. Det känns meningsfullt att kunna bidra med forskning som gör skillnad och som stärker vår utbildning.
Det känns värdefullt att vi utformar nya pedagogiska grepp för att främja lärandet, för studenter att lära om sig själva, om varandra och utifrån egna upplevelser kunna anta utmaningar och möjligheter. Genom att öppna upp för större sammanhang, flera olika perspektiv och förmågor i det praktiska kan vi alla nå en djupare förståelse för hur världen fungerar, vår plats i den och se lösningar för att aktivt bidra till förbättring.
På Handelshögskolan vill vi skapa en miljö där studenter, lärare, forskare och yrkesverksamma kan utveckla samhällsviktig kunskap tillsammans. Vi har firat 15 år som Handelshögskola under 2024 och vilken härlig final på ett händelserikt jubileumsår vi fick tillsammans i ett fullsatt Aula Magna.
Här följer ett litet axplock av Handelshögskolans avtryck 2024 – där vi visar vilka vi är, vad vi kan och vad vi åstadkommer.
Marie-Therese Christiansson, prefekt på Handelshögskolan
Återbruk, elektriska bussar och fast fashion på Sustainability Day
Årets evenemang bjöd på inspirerande föreläsningar och engagerande samtal om tre aktuella delar av den omställning vi alla är en del av.
Teamarbete gav studenter hållbart flow
I samband med årets Sustainability Day fick studenter vid Handelshögskolan testa på att designa posters för återbruksgallerian Rundgång och andra aktörer i samma bransch.
PRME – en central del av Handelshögskolans åtagande för ansvarsfull utbildning
Det tredje PRME-symposiet, ett årligt evenemang initierat av Handelshögskolan vid Karlstads universitet, genomfördes 4–5 mars 2024.
Spel kombinerar produkt, projekt, styrning och ekonomi på ett roligt och utmanande sätt
– Produkter och marknadspositionen "kommer till liv" då man ser produkterna ur olika perspektiv, säger John Johansson, adjunkt i företagsekonomi vid Handelshögskolan.
Mentorsprogrammet ökar förståelsen för egna styrkor
Inom magisterprogrammet i projektledning finns mentorsprogrammet. För flera av studenterna har det varit den absolut viktigaste pusselbiten i deras utbildning.
Studenter från Handelshögskolan på studieresa till Monaco
Studenterna Sara Spets och Vivien Szabo från personalvetarprogrammet vid Handelshögskolan har besökt vår nya samarbetspartner International University of Monaco.
– Mycket handlar om att nätverka, nätverka, nätverka, säger Sara Spets.
Stipendium för bästa uppsats i barnrätt
Familjens jurist har utsett Malin Öberg, alumn från juristprogrammet vid Handelshögskolan, till mottagare av årets stipendium för bästa uppsats i barnrätt.
Nytt program på avancerad nivå i Management: Hållbart värdeskapande 120 HP
Är du intresserad av ledarskap, samhällsutveckling, och hållbarhet? Då är Handelshögskolans nya masterprogram Management: Hållbart värdeskapande perfekt för dig. Programmet är anpassat för en värld som förändras snabbt och behöver ledare som hänger med i tempot.
– Programmets koppling till det internationellt erkända forskningscentret Centrum för tjänsteforskning (CTF) gör det unikt i Sverige, säger Sara Davoudi.
Förståelsen av IT-system handlar inte bara om teknik – hur de uppstår är lika viktigt
Demokratisering av IT-systemdesignprocesser har länge varit en brännpunkt inom fältet deltagande design. Malin Wik, nybliven doktor i informatik vid Handelshögskolan, har i sin avhandling ”Prototyping with purpose: Increasing participatory design with malleable interactive prototypes” undersökt användares deltagande i systemdesign.
Färre konflikter i länder med starkare fackförbund
Med utgångspunkt i frågan om vad som händer när arbetare organiserar sig fackligt har Josef Ringqvist, nybliven doktor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, forskat på fackliga effekter på allmänhetens uppfattningar och attityder.
Administratör - ett yrke med potentiellt obegränsad karaktär
Bakom administration står administratörerna. En yrkesgrupp som David Regin Öborn, nybliven doktor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, har fokuserat på i sin forskning. Och startskottet kom ur ett explosivt utbrott under ett möte.
Fokus på svensk trä- och byggindustri i ny avhandling
– Företag som proaktivt organiserar sig i den gröna omställningen inom byggindustrin behöver systemomfattande affärsmodellinnovation, säger Andrey Abadzhiev nybliven doktor i företagsekonomi.
Livslångt lärande nyckeln till ett meningsfullt och motiverande liv
– Vi vill visa att det är roligt att lära och att det finns många alternativ att ta till sig ny kunskap på, säger John Johansson vid Handelshögskolan.
Pigg 95-åring het inom juridiken
Den förste januari 2024 var det 95 år sedan Musse Pigg dök upp i filmen ”Steamboat Willy”. Nu är de tidiga versionerna av den världskända musen fria att använda för vem som helst. Eller? David Johansson, lektor i civilrätt vid Handelshögskolan, reder ut begreppen för upphovsrätt och förklarar varför det är viktigt för en jurist att kunna navigera i lagstiftningen kring immateriella rättigheter.
Amerikansk ekonomi – bryr den sig ens om Trump och Harris?
Den 5 november är det presidentval i USA. Mycket står på spel, inte minst den amerikanska ekonomin. Mats Ekman, lektor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, förklarar vad som skiljer amerikansk ekonomi från svensk och vilka olika effekter det kan bli beroende på om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet. Eller spelar det ens någon roll?
Internationell workshop om hur företag effektivt kan arbeta med hållbarhetsfrågor
– Den av SASUF finansierade workshopen var mycket uppskattad och innebar värdefulla lärdomar för deltagarna, säger Katharina Rahnert, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och en av initiativtagarna.
Forskning kring paradigmskifte inom revisionsbranschen har gett globalt eko
Stora förändringar och ny teknik leder till förväntningar. Johan Lorentzon och Lazarus Fotoh vid Handelshögskolan har undersökt hur förväntningsgapet inom revisionsbranschen påverkar den här förändringen. Forskningen har fått fina omdömen internationellt.
Forskningsprojekt om arbetsrelaterad stress på IVA:s 100-lista
Arbetsrelaterad stress är ett allvarligt problem för medarbetares välbefinnande och arbetsgivaren effektivitet.
– Vi använder banbrytande deep tech-lösningar vilket ger objektiva och omedelbara insikter, säger Poja Shams, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF).
Forskare: Dessa åtgärder krävs för att nå målet om halverat matsvinn 2030
I dag släpps en rapport om det nordiska matsvinnet. Rapporten är skriven av forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet och innehåller rekommendationer om politiska åtgärder. Budskapet är tydligt:
– Antingen genomför vi kraftfulla åtgärder nu eller så överger vi målet om halverat matsvinn till 2030.
Spel ska sudda ut landsgräns vid händelse av klimatkris - INCREDILAB
För att förbättra samhällets säkerhet och beredskap i relation till klimatkriser ska arbetsmetoder och verktyg med fokus på spel utvecklas för beredskapsaktörer på båda sidor om den svensk-norska gränsen.
Projektet INCREDILAB sammanfattar första halvåret
– Det första halvåret har i princip genomförts enligt plan, säger Peter Bellström, projektledare och docent i informatik vid Handelshögskolan. Efter en mycket bra och givande kick-off i Arvika i mars har arbetet i projektet kommit igång riktigt bra.
AI-teknik ska få besökare att stanna längre i Värmland
I projektet PERUPP ska AI matas med turismaktörserbjudanden för att öka upplevelsen av Värmland.
– Vi vill ta rygg på AI-tekniken, säger Siri Jagstedt, projektledare för ett av arbetspaketen.
AI-robotar i besöksnäringen: En framtid med nya kollegor
I projektet ”AI-robotar i besöksnäringen: En framtid med nya kollegor” ska forskare från Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) undersöka hur anställda i besöksnäringen påverkas av att ha AI-robotar som kollegor.
Årets alumn 2024: Lars Johansson-Kjellerød
Lars Johansson-Kjellerød, grundare av och vd på norska konsultföretaget Unicus AS, har utsetts till Årets alumn vid Karlstads universitet 2024. Han är civilekonomen som sadlade om från att vara aktiemäklare till att bli entreprenör med fokus på att ta tillvara på människors unika förmågor.