Internationella sömndagen ramar in forskning
2018-03-15Idag, den 16 mars, är det den internationella sömndagen. Sömn är som bekant ett grundläggande behov för oss människor för att fungera i tillvaron. Men vad händer när det inte går att sova och vilken hjälp går att få? Två forskare vid Karlstads universitet har fått medel av Landstinget i Värmland för att forska kring bland annat sömnlöshet som tyvärr kommit att bli ett mycket vanligt problem.
Maria Tillfors, professor i klinisk psykologi och Annika Norell Clarke, sömnforskare vid Centrum för forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa, samt deras doktorand Daniel Wallsten kommer under hösten 2018 att samarbeta i ett forskningsprojekt med primärvården inom Landstinget i Värmland och Örebro universitet.
- När patienterna söker hjälp är det ofta både för att de inte kan sova och för att de lider av emotionella problem som nedstämdhet och ångest, säger Maria Tillfors. Ibland kan det vara svårt som vårdgivare att veta vilket av symptomen som bör botas först för att få bukt med de andra. I vårt kommande forskningsprojekt kommer vi att titta på samsjukligheten mellan dessa tre problem, och på gemensamma kvarhållande faktorer till dem som oro och ältande. Om du till exempel går igenom en livskris är det lätt att hamna i en negativ spiral av tankar och grubblerier. Du blir fast i orosstadiet och din kognitiva förmåga att bland annat kunna skifta fokus och sortera information blir försämrad. Konsekvensen av det kan till exempel leda till depression och att det blir svårt att sova.
En annorlunda behandlingsform
Maria Tillfors och Annika Norell Clarke menar att det är lättare att till exempel få sömnproblem om oron blir motorn i livet. De vill lägga fokus på den mekanism som bidrar till att de tre symptomen sömnproblem, nedstämdhet och ångest kvarstår. Hur ska man komma åt den?
- Vi kommer att erbjuda värmländska patienter som oroar sig mycket att vara med i vårt forskningsprojekt, både genom Landstinget i Värmland samt genom annonsering, säger Annika Norell Clarke. I samarbete med Kronoparkens vårdcentral genomför vi intervjuer med intresserade patienter och erbjuder sen transdiagnostisk psykologisk behandling i grupp för de patienter vars problematik lämpar sig för den formen av behandling. Under hösten träffar vi patienterna vid åtta tillfällen tillsammans med psykologerna Oskar Eriksson och Lisa Franzén vid Kronoparkens vårdcentral. Vi kommer att stämma av och utvärdera före, under och efter behandlingstidens slut samt göra en ytterligare utvärdering efter sex månader.
Som sömnforskare är jag väldigt nyfiken på vilka resultat den här transdiagnostiska behandlingen kan ge. Förhoppningsvis kan den hjälpa patienter som lider av sömnproblem.
Internationella sömndagen instiftats av World Association of Sleep Medicine (WASM). Internationella sömndagen infaller på varierande datum varje år och heter på engelska World Sleep Day. Dagen är instiftad för att hylla sömn och upplysa om viktiga frågor som rör sömnen, men även saker kring, t ex medicin, utbildning och sociala aspekter, samtidigt syftar dagen till att hjälpa människor med sömnproblem genom att bättre förebygga och hantera sömnstörningarna.