IT- och tjänsteforskning får 8,7 miljoner
2008-12-22Två forskningsprojekt vid Karlstads universitet får sammanlagt 8,7 miljoner kronor av KK-stiftelsen.
Det ena handlar om utveckling av trådlösa nätverk och det andra om kundrelationer.
IT-projektet heter "Förbättrad prestanda för tillämpningar i framtida trådlösa mesh-nätverk" och leds av professorerna Anna Brunström och Andreas Kassler. Det tilldelas 4,9 miljoner kronor fördelat på tre år av KK-stiftelsen och medverkande näringslivsparter bidrar med lika mycket.
Trådlösa nätverk är smidigt. Men det är svårt att bygga stora trådlösa nätverk. Problemen och möjligheterna är något som projektet vid Karlstads universitet arbetar med.
- Det handlar om strukturen på de framtida näten. Vi vill åstadkomma ökad räckvidd och mer robusta nät. Vår forskning hoppas vi ska bidra till bättre prestanda på tillämpningarna, tjänsterna, i trådlösa nät med många noder. Det här är teknik som börjar användas idag och inte, som mycket annan forskning, något som ligger långt fram i tiden, säger professor Anna Brunström.
Medverkande parter från industrin är CRL Sweden AB, FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, samt kompetensklustret Compare.
Det andra projektet som får medel från KK-stiftelsen är tjänsteforskning. Det är professorerna Anders Gustafsson och Bo Evardsson samt docent Inger Roos vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, som leder ett forskningsprojekt om kunders beteenden. Forskningsprojektet har namnet "LET-modell för ökad lojalitet baserad på förståelse för skillnaden mellan aktivitet/passivitet i dynamiska kundrelationer".
- Vi ska titta närmare på vad det är som gör att en del kunder nappar på erbjudanden direkt, medan andra behöver tänka över ett eventuellt beslut noga. Forskare har tidigare mest studerat kunder som vet varför de gör på ett visst sätt, men vi vet inte så mycket om dem som agerar mer spontant. Vi vill förstå vad som utlöser skillnaderna i beteenden, förklarar Anders Gustafsson.
Projektet tilldelas 3,8 miljoner kronor för tre år. Även här ingår externa parter som bidrar med lika stor finansiering, Karlstad flygplats och Telia.
KK-stiftelsen står för Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling. Stiftelsen delar ut forskningsmedel.
Totalt sökte 55 projekt medel för forskningsprojekt i aktiv samverkan mellan akademi och näringsliv och bara 22 beviljades. Två av dem finns vid Karlstads universitet.