Karlstads universitet på Afrikas högsta topp
2000-11-06High Mountain Remote Sensing Cartography. Så heter den symposieserie som forskare inom kartografi och fjärranalys i bergsområden samlas kring vartannat år. För fyra år sedan var de här i Karlstad. I september träffades ett 20-tal av dem i Östra Afrika. Gerhard Bax och Jan-Olov Andersson vid geovetenskap och geografi var med.
Deltagarna kom från Nord- och Sydamerika, Europa och Afrika.
– Nu har vi betat av alla kontinenter utom Australien, konstaterar Gerhard Bax apropå symposiernas placering.
Resan gick först till Etiopien och huvudstaden Addis Ababa, där själva symposiedelen av träffen genomfördes, med flera tekniska föredragningar och diskussioner. Dit hade den etiopiska forskaren Tewolde Berhan Gebre Egziabher bjudit in dem, en man som kommer till Sverige om några veckor för att ta emot det alternativa Nobelpriset.
– Han är Etiopiens miljöminister ungefär. Han kämpar bland annat för att man inte ska kunna ta patent på gener.
I Etiopien reste de sedan runt och såg bl a Rift Valley. Där håller Afrika långsamt på att delas. Östra Afrika glider iväg med en hastighet av några mm per år. De såg också på olika bergsområden i området.
Resan gick sedan vidare till Nairobi där de besökte ett databascentrum för FN:s miljöprogram. Sedan var det dags för resans höjdpunkt. En expedition upp på Afrikas högsta topp, Kilimanjaro.
– Jag har satellitbilder därifrån och det är fascinerande, säger Gerhard Bax. Allt från regnskog till arktis på samma bild.
Tre och en halv dag tog uppmarschen, omkring en mil per dag. Inför sista sträckan la de sig tidigt och vaknade vid midnatt, för att gå sista sträckan mitt i natten. Då är det svalare och markens grus ligger fastare. Upp kom de, till omkring 6000 m över havet, när firandet av Akademisk högtid ebbade ut under morgontimmarna den 16 september.
– Vi tänkte på er och hade en annan form av högtid.
De klättrade i månsken för att sedan se solen gå upp över Indiska oceanen och Afrika utbrett omkring dem.
– Det var underbart. Molnfritt och solsken på toppen. Man såg långt, långt över Afrika.
20 deltagare på denna sjätte träff var ganska lågt för HMRSC-symposierna.
– Troligen beror det på omständigheterna kring resan med vaccinationer och visa till flera länder. Den politiska oron och sjukdomsrisken avskräckte många, samt resans längd under terminstid. Visst var det lite läskigt, bland annat den vilda trafiken. Man känner sig inte så trygg.
Men annars är Afrika spännande, tycker Gerhard Bax.
– Etiopien är ett land med tydligare identitet än till exempel Kenya och Tanzania, med gamla anor och mycket kultur. Bland annat hittade jag urmänniskan ”Lucy”, Australopithecus Afarensis, undangömd på nationalmuseum där!
På www.nature.kau.se/nhc/hmrsc6 får du veta mer om symposiet.