Kreativa studenter skapade Sammankonst – filmpremiär fredag 28 januari!
2022-01-25Sammankonst är ett kreativt studentprojekt mellan dans-, innovation och design- och musikproduktionsstudenter i tre olika ämneskurser. Under höstterminen 2021 skapade studenterna, utifrån temat ”Det nya gamla”, en filmad dansföreställning genom en kreativ stafett i flera steg, som till slut sammanfogades i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund.
Det är en mångårig tradition att dansstudenter och blivande högskoleingenjörer inom Innovationsteknik och design på Karlstads universitet och musikproduktionsstudenter på Musikhögskolan Ingesund samskapar kring ett publikt projekt utifrån sina egna kreativa uttryckssätt. Eldkonst har varit en välbesökt gnistrande föreställning på Sandgrundsudden i Karlstad i decembermörkret, med elden som gemensam nämnare. Pandemin satte dock stopp för Eldkonst men istället uppstod Sammankonst! Utifrån temat "Det nya gamla" har studenternas process haft sin början i något gammalt – något som redan finns i form av danssteg, koreografier, genrer, design, mode och material. Därefter har de skapat något helt nytt, ett kreativt återbruk med framtidsfokus.
Skapande på distans
Studentgrupperna har varit åtskilda i både tid och rum. De möttes först via Zoom där de fick en idéhistorisk inspirationsföreläsning av docent Kristian Petrov. Dansarna skapade därefter en kort koreografi som filmades och musikproduktionsstudenterna skapade ett beat, en rytmisk musikslinga, utifrån den. Med hjälp av beatet skapades därefter ett helt dansnummer som också innehöll idéer till scenmöbler som skulle förstärka uttrycket. Innovation- och designstudenterna fick därefter skapa, konstruera och dessutom bygga dessa scenmöbler på plats i Pedagogisk verkstad i Hus 21. Fredrik Näsholm, Konst och bildgestaltning, som undervisat högskoleingenjörerna i kursen Visuellt tänkande och gestaltning berättar:
- Möblernas design och utformning skulle svara mot dansarnas önskemål och samtidigt formges i relation till specifika teman för varje koreografi och musikuttryck. Det gav studenterna intressanta utmaningar i relation till både funktionella och estetiska aspekter och ledde fram till många olika lösningar och konstruktioner. Utmaningarna och möjligheterna kopplade till respektive möbel har varit intressant att följa, då olika idéer och uttryck också har inneburit en variation av bearbetning av olika material och tillämpning av olika tillverkningstekniker.
Ett samskapande ur flera perspektiv
Utifrån dansnumret gjorde musikerna därefter fullständiga låtar, med inspiration från befintlig musik med helt nya sound och kompositioner. Tanken var från början att göra en scenföreställning med publik men utifrån pandemirestriktionerna gjordes istället en filmad föreställning i sex akter för Youtube.
Det har varit en intensiv process för både studenterna, lärarna och det tekniska teamet att, trots restriktionerna, få till ett smittsäkert men ändå öppet samarbetsklimat. Karin Lilja som undervisat dansstudenterna och även varit producent på plats på Ingesund säger:
- Vi har inte velat ta ifrån studenterna den viktiga erfarenheten av att skapa tillsammans med andra kreatörer och det har varit vårt mål att kämpa på hela vägen, trots ändrade förutsättningar. Det kändes viktigt att inte ge upp de höga ambitionerna utan faktiskt sträva mot ett slutresultat med hög konstnärlig nivå för studenternas skull i den här speciella tiden.
Liselotte Englund, prodekan på HS-fakulteten, är samordnare för projektet. Hon vill lyfta fram både studenterna, som har lyckats skapa en verkligt unik föreställning tillsammans, samt alla lärare och annan personal i Pedagogisk verkstad, det tekniska teamet med flera som har bidragit längs vägen. Varje akt har också ett eget budskap, som moder jord och naturens resurser, om ensamhet och gruppdynamik eller om kunskap och makten över våra liv, vilket fördjupar upplevelsen.
- Att skapa upplevelser och bidra till lärdomar med en sådan kreativ höjd gör mig stolt, säger hon. Det är många som bör tackas och jag hoppas att medarbetare och studenter nu kommer titta på filmen som har premiär på Youtube fredagen den 28 januari klockan 19.00.
Arbetsgruppen för Sammankonst och Eldkonst börjar nu planera för hur 2022 års projekt kan komma att se ut. Digitalt, analogt eller kanske en hybrid. Helt klart är att samarbetsformerna kring kreativa studentprojekt lever vidare.
Länk till Youtubefilmen som har premiär 28 januari klockan 19.00.