Många faktorer styr elpriset i Sverige
2022-08-19Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, svarar på frågor om elpriser och tipsar om hur du som användare kan minska energiförbrukningen.
Varför rusar elpriset i Sverige?
- Elpriset rusar framför allt för att elen har blivit så dyr i Europa. Eftersom vi har en gemensam elmarknad så ökar efterfrågan på svensk el och därmed ökar även de svenska priserna. De stigande elpriserna beror framför allt på dyrare gas som följd av kriget i Ukraina men det finns många fler förklaringar. Utsläppshandeln inom EU har gjort det dyrare att producera el med fossila bränslen, Tyskland har avvecklat flera kärnkraftverk och i Frankrike har man fått stänga ner kärnkraftverk på grund av värmen. Man ska komma ihåg att i ett europeiskt perspektiv är de svenska elpriserna låga, om det kan vara någon tröst.
Vilka faktorer styr elpriset i Sverige?
- Tillgång och efterfrågan styr priset. Blåser det lite eller om kärnkraften behöver stängas av och det är hög efterfrågan så stiger priserna. Om all elproduktion går för fullt blir priserna lägre. Det är viktigt att förstå att elmarknaden inte är svensk utan nordeuropeisk. Situationen i grannländerna spelar därför stor roll för det svenska elpriset.
Varför är elpriset dyrare i södra Sverige?
- Det är för att bromsa elexporten till andra länder. Enligt reglerna på elmarknaden får Sverige inte strypa exporten till andra länder (precis som för andra varor). Eftersom elnäten inte byggts ut så går det inte att föra över tillräckligt med el från norra till södra Sverige. Skulle vi ha samma elpris i hela landet skulle det uppstå effektbrist i södra Sverige på grund av ökande elexport.
Varför exporterar Sverige el när våra egna priser rusar?
- Vi kan som sagt inte bromsa exporten på grund av handelsreglerna. Men man ska komma ihåg att en gemensam elmarknad har många fördelar, vi får totalt sett ett mycket effektivare system om flera länder kan hjälpas åt att matcha elproduktionen mot efterfrågan. Och det blir ännu viktigare ju mer sol- och vindkraft det är i systemet. Den dagen det är kallt, vindstilla och det är låga nivåer i dammarna till vattenkraften är vi tacksamma om det går att importera. Bygger vi ut elnäten ännu mer kan vi hjälpas åt ännu bättre. Då kan vi använda spansk vindkraft när det är vindstilla här och vice versa.
Har avvecklingen av kärnkraft bidragit till ett högre elpris i Sverige?
- Ja, men beräkningar visar att nedläggningen av den svenska kärnkraften har haft relativt liten effekt på priset. Situationen i grannländerna har mycket större betydelse. Däremot har nedläggningen av kärnkraft gjort att det finns effektproblem i södra Sverige. När efterfrågan är stor räcker den regionala elproduktionen helt enkelt inte till. Det kan innebära att strömmen temporärt bryts för vissa områden i vinter.
Kan avvecklingen av kärnkraft kompenseras?
- Ja det finns mycket som kan göras. Vi behöver bygga ut sol- vind- och biokraft men de snabbaste och mest lönsamma åtgärderna för att minska elanvändningen finns genom besparingar och effektiviseringar. Det finns en jättelik potential att genom smartare teknik effektivisera elanvändningen så att vi får samma nytta med mindre mängd el. Dessutom kan mycket elförbrukning flyttas till natten då det finns gott om el i systemet.
Vad kan man som användare göra för att spara el i hemmet?
- Det enklaste är att sänka inomhustemperaturen ett par grader om man har elvärme. Golvvärme som drivs av el drar mycket, överväg att stänga av den om hemmet inte har direktelvärme, i så fall spelar det inte så mycket roll. Finns direktelvärme i garaget som kan dämpas? En annan lösning är att skaffa timavtal på el kombinerat med smart styrning av elen så att till exempel elvärmen automatiskt kan stängas av när elpriserna är höga. Elpriset kan vara tio öre på natten och fyra kronor på dagen, så det finns mycket pengar att tjäna med timavtal om man kan styra över en del elanvändning från när den är som dyrast. Ta gärna kontakt med kommunens energirådgivare. De kan ibland göra hembesök och ge råd just efter din situation.