Medie- och kommunikationsvetenskap får godkänt av HSV
2001-10-18Medie- och kommunikationsvetenskap får beröm för sitt väletablerade internationella utbyte, för lärarnas engagemang och arbetet med studentinflytande och kursvärderingar. Samtidigt påpekas vissa bemanningsproblem, svag ekonomi och ett behov av ökad samverkan med andra svenska universitet inom ämnesområdet. Detta menar Högskoleverket som har utvärderat medie- och kommunikationsvetenskap vid 16 av Sveriges lärosäten.
– Det som glädjer oss mest är att Högskoleverkets lyfter fram hur engagerade och motiverade ämnets lärare är, trots att de har en mycket pressad arbetssituation, säger Mia Ohlsson, studierektor på ämnet medie- och kommunikationsvetenskap.
Högskoleverket påpekar att Karlstad, liksom flera lärosäten, har problem med att rekrytera och behålla lärare. Utbildningarna inom medie- och kommunikationsvetenskap är mycket populära och antalet studenter har ökat kraftigt i hela landet de senaste åren. Denna snabba tillväxt har gjort att det råder brist på forskarutbildade lärare i hela landet. Vid Karlstads universitet läser idag ca 470 studenter utbildningar inom medie- och kommunikationsvetenskap.
Till skillnad från flera andra lärosäten bedöms det internationella utbytet i Karlstad vara väl etablerat när det gäller studentutbyte och ämnet kännetecknas av ett omfattande internationellt nätverk och samarbete på forskarsidan.
– Utvärderingen lyfter fram flera områden där vi utmärker oss nationellt, t ex vårt väl etablerade internationaliseringsprogram, säger ämnets professor Robert Burnett. Många av våra studenter får chansen att läsa delar av sin utbildning utomlands och lärare med utländsk bakgrund höjer kvaliteten på våra kurser. Dessutom är vi måna om att ta väl hand om våra utländska utbytesstudenter och ge dem bra möjligheter att integreras i utbildningarna.
Däremot anser Högskoleverket att ämnets svaga ekonomi är oroande. För att ämnet ska kunna fortsätta att utvecklas krävs mer resurser.
– Karlstad har mer än något annat lärosäte profilerat sig mot IT genom exempelvis vårt multimediaprogram, säger Mia Ohlsson. Baksidan av myntet är att vår profil ställer höga krav på resurser. Ämnets svaga ekonomi är något som oroar både Högskoleverket och oss.
Annat som får bra betyg av Högskoleverket är arbetet med kvalitetssäkring och studentinflytande.
– Studentinflytande och kursutvärderingar är något vi prioriterar och det har Högskoleverket uppmärksammat, fortsätter Mia Ohlsson. Vår uppföljning av utexaminerade studenter kan ge viktig vägledning när vi utvecklar utbildningarna.
Ämnesledningen ser utvärderingen som ett värdefullt redskap för att vidareutveckla både utbildning och forskning inom ämnet.
– Det är bra att gå igenom en utvärderingsprocess, poängterar Robert Burnett. Det ger oss underlag och rekommendationer för vårt ständigt pågående arbete med att utvecklas. Något som Högskoleverket pekar på, och som vi själva tycker är angeläget, är ett ökat samarbete med andra lärosäten – det gäller både inom grundutbildning och forskning. T ex är jag just nu delaktig i diskussioner kring att skapa en nationell forskarskola i medie- och kommunikationsvetenskap.