Ministern kom med löften och lovord
2007-02-26- Karlstads universitet är ett ungt och framgångsrikt universitet som ska få växa sig starkt i många år framöver.
Det lovade utbildningsminister Lars Leijonborg när han besökte universitetet under fredagen.
Nyblivne utbildnings- och forskningsministern Lars Leijonborg har som målsättning att besöka alla Sveriges universitet. I fredags kom turen till Karlstad och detta i samband med Årets Alumniceremoni.
- Det känns riktigt trevligt att komma till Karlstads universitet en dag som denna. Inte minst då jag känner båda pristagarna ( Eva-Lis Preisz och Hans Bergström) mycket väl, säger Lars Leijonborg.
Andas optimism
Förutom att prisa Årets alumner hade utbildningsministern ett fullspäckat schema. Rundvandring, besök på CTF, Centrum för Tjänsteforskning, mingel samt presskonferens var bara några av de punkter som utbildningsministern skulle pricka av under sitt besök. Just på den sistnämnda hann han dock sitta ner för att svara på mediernas och andra nyfiknas frågor.
Den vältalige ministern började dock presskonferensen med att hylla Karlstads universitet.
- Trots nedskärningar andas det en otrolig optimism här och det känns att man vill satsa framåt, säger Lars Leijonborg som inte heller ser det som ett problem att så få värmlänningar väljer att fortsätta sina studier på universitetsnivå.
- Värmland kanske har haft en krisstämpel tidigare när det gäller detta, men inte längre. Regionen är verkligen på väg åt rätt håll.
Mer forskningspengar
Ja, att utbildningsministern är positiv till Karlstads universitet går inte att ta miste på. Inte minst då han pratar framtida forskningssatsningar.
- 2008 ökar forskningsanslagen till landets universitet. Närmare två miljarder kronor ska totalt fördelas och jag lovar att en hel del av den summan kommer att tillfalla Karlstad, säger ministern som menar att satsningarna på forskning är avgörande för att Sverige ska hävda sig i ”globaliseringens tid”.
När det gäller grundutbildningen är han dock inte lika sugen på att prata exakta summor, men han vet åt vilken riktning den största delen av satsningarna ska gå.
- På humanist- och samhällssidan finns det idag definitiva brister som behöver förbättras, slår Lars Leijonborg fast.