När forskning blev konst
2017-12-13Torsdagen den 7 december arrangerade Karlstads universitet och Paper Province en vernissage där forskningsprojekt ställdes ut som konstverk på Karlstad CCC. Syftet var att ge näringslivet en inblick i vilken forskning som bedrivs och hur den kan användas för att stärka konkurrenskraften hos regionens företag.
”Vetenskap är vackert – forskning är konst!” Under den parollen bjöd Paper Province och Karlstads universitet in till forskarvernissage, som omfattade elva populärvetenskapliga posters på temat bioekonomi. Vernissaget inleddes med att varje forskare fick en minut att berätta om sin forskning. Därefter öppnades dörrarna till utställningen och åhörarna hade möjlighet att ställa frågor till forskarna.
Bioekonomiforskning i ord och bild
Kulturgeograferna Ida Grundel och Margareta Dahlström från CRS, Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, var två av forskarna som deltog. Tillsammans med postdoc Hanna Martin jobbar de i flera olika bioekonomiprojekt, som reklambyrån Bulldozer fått i uppdrag att tolka: Det nordiska nätverksprojektet BioWiseTrans, som studerar och driver omställningen till en ny och primärt mark- och biomassabaserad bioekonomi. Omställning till en ansvarfull skoglig bioekonomi, ett forskningsprojekt med målet att ta fram ny kunskap om processer för omställning till en hållbar skoglig bioekonomi. Och Paper Province 2.0 med syfte att skapa hållbar tillväxt genom utvecklíng av internationellt konkurrenskraftiga och attraktiva forsknings- och innovationsmiljöer i regionen.
– Det var kul att se alla posters tillsammans och att de handlade om ett gemensamt tema samtidigt som vi har olika ämnesbakgrunder, säger Ida Grundel. Själva idén kändes som ett trevligt sätt att lyfta fram forskningen på universitetet, och också ett kul sätt att få se vad övriga forskare gör. Sedan är det också viktigt att fortsätta diskutera vilket sätt som är det bästa att kommunicera forskning populärvetenskapligt.
Besökarnas betyg var positivt, särskilt möjligheten att diskutera med forskarna som fanns tillgängliga under minglet.
– Det här gör att man blir intresserad. Detta skulle många människor kunna ta till sig, förstå och gilla. Ett bevis på att det går att presentera forskning på ett kul och iögonfallande sätt. Jag hoppas det här ställs ut på andra ställen också så att fler får ta del av det, sade Claes Andersson som besökte utställningen för Valmets räkning.
Ett sätt att nå ut till fler
De medverkande forskarna kom förutom från CRS även från forskningsmiljön Pro2BE, Processer och produkter för en hållbar bioekonomi, och från CTF, Centrum för tjänsteforskning.
– Det här är ett sätt för oss att nå ut till fler med vår forskning, som jag tror fungerar. Jag har haft mycket intressanta samtal med representanter från både företag och myndigheter. Det är värdefullt att få direktkontakt med människor, till skillnad från när man håller en presentation eller föreläsning. För CRS är bred forskningskommunikation viktigt och därför är det bra att vara med på nya sätt att kommunicera forskning med andra intressenter än enbart forskarvärlden, säger Margareta Dahlström, CRS.