Niklas Gericke tillträder som ny dekan för lärarutbildningen den 1/1
2024-12-12Hallå där Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik och tillträdande dekan för lärarutbildningen! Nu är dekanuppdraget bara någon vecka bort, hur känns det?
– Det känns spännande, förväntansfullt och lite nervöst. Även om jag har haft en inskolning under hösten så vet man ju inte riktigt vad som väntar, men det är ett uppdrag som jag ser fram emot, det ska bli roligt!
Är det någon särskild del av arbetet som du ser fram emot extra mycket?
– Det är att kunna påverka och hjälpa till att utveckla lärarutbildningen och lärarutbildningsrelevant forskning. Vi har en väldigt god forskning som har utvecklats över tid, men jag tänker att vi skulle kunna utveckla den än mer och sätta den på kartan både nationellt och internationellt och jobba vidare med samlade krafter kopplat mot lärarutbildningen. I Honeth-utredningen från förra veckan påtalades ämnesdidaktik starkt och det har vi redan som ett fokus inom vår forskning genom ROSE (Research on Subject-specific Education) och de ämnesdidaktiska forskningscentren, vilka jag tänker att vi kan nyttja i vår utveckling och profilering av lärarutbildningen. Därutöver har vi bland annat professionssatsningen och ny lärarutbildning, stora frågor som kommer att bli aktuella under året.
Du har varit anställd vid Karlstads universitet i många år och många känner till dig. Men, för de som inte gör det, vem är du?
– Jag är utbildad grundskollärare i matematik och NO åk 4-9 här i Karlstad. Jag jobbade som lärare på högstadiet och gymnasiet under nio år innan jag gick tillbaka till akademin och disputerade i biologi med ämnesdidaktisk inriktning. I grunden är jag lärare och intresserad av att utveckla lärarutbildning. Under några år jobbade jag som utbildningssamordnare med frågor om examensarbete och den verksamhetsförlagda utbildningen och jag var även med och skrev ansökningarna om examensrätt för de olika lärarutbildningarna inför förra lärarutbildningsreformen 2010-2011.
Jag har alltså varit involverad i lärarutbildningen i många olika roller. Först som lärare ute i skolan, därefter som lärarutbildare, som kursledare, examinator men också som utbildningssamordnare. De senaste åren har jag huvudsakligen arbetat med forskning och som forskningsledare inom forskningscentret SMEER (Forskningscentrum för Science, Mathematics and Engineering Education Research). I forskningsledarrollen har jag jobbat mycket internationellt och där syns också en trend inom hela universitetet, både vad som gäller studenter men också vid rekrytering av personal. Där finns det en utvecklingspotential för lärarutbildningen.
Har du någon särskild strategi för att toppa formen inför den 1 januari?
– Jag känner mig förberedd för uppdraget och tänker att jag kommer att kunna ladda batterierna med julledighet där vi kommer att ha ett traditionellt julfirande hemma. Min äldsta dotter är utflugen och kommer hem. Kanske blir det några matcher internationell fotboll från soffan också, varvat med promenader och historisk litteratur.