Ny bok Empowerment
2007-10-30Hur kan man hjälpa utsatta grupper, som till exempel missbrukare eller långtidsarbetslösa, att ta tillbaka makten över sitt eget liv? Nu utkommer en ny bok om begreppet Empowerment, som handlar om just detta.
Boken Empowerment i teori och praktik tar upp begreppet empowerment utifrån olika perspektiv. Den inleds med ett antal kapitel som kritiskt granskar begreppets ursprung och användning. Därefter följer ett antal kapitel som beskriver olika projekt kring fysiska och psykiska funktionshinder, arbetslivet, barn, utsatta och marginaliserade grupper och som alla är orienterade kring empowerment.
Empowerment anses vara någonting bra, även om det som är bra inte så lätt låter sig definieras. Många har påpekat just denna motsägelse, nämligen att begreppet är så poulärt, trots att det är diffust. Detta öde delar empowerment dock med många andra poulära begrepp. Empowerment har också blivit ett intressant begrepp för forskare. Att försöka reda ut vad empowerment innebär är inte lätt. Termen introducerades i USA, och den har ännu inte fått någon bra svensk översättning. Anledningen till dess popularitet är kanske att det inbegriper ordet power som betyder både styrka, makt och kraft. Styrka, makt och kraft vädjar till våra innersta önskningar. Vi vill känna oss starka och kraftfulla, vi vill ha något att säga till om, och vi vill ha makt och kontroll över våra liv. Ordet empowerment för också tankarna till egenskaper som till exempel självtillit, socialt stöd, stolthet, delaktighet och kompetens.
Boken Empowerment i teori och praktik är resultatet av ett samarbete mellan Karlstads universitet och Högskolan i Lillehammer och mellan Gleerups bokförlag i Sverige och det norska bokförlaget Gyldendal. Boken ges ut både i en svenska upplaga och i en norsk upplaga. Redaktörer för boken är Ole-Petter Askheim, Høgskolen i Lillehammer och Bengt Starrin, Karlstads universitet.
I boken medverkar forskare och praktiskt verksamma från både Norge och Sverige. Forskarna kommer från olika discipliner som statsvetenskap, sociologi, socialt arbete, social omsorg, pedagogik, folkhälsovetenskap. De praktiskt verksamma har erfarenheter av att leda och medverka i lokala utvecklingsprojekt tillsammans med utsatta grupper.

