Ny forskning om relationen mellan plats och medier stärker program på Karlstads universitet
2024-10-29– Vår forskning ger ett bra bidrag in i studenternas arbete med att designa platser för turism där vi påvisar vikten av att arbeta med en platsbaserad digital utveckling i harmoni med platser och människor säger Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
Inom Geomedia belyser forskningen relationen mellan plats och medier och hur de påverkar varandra. Besöksnäringen, och turism generellt, har på senare år varit starkt påverkad av digitalisering och utvecklingen primärt teknikdriven. För att få en bättre förståelse av den digitala utvecklingen mellan platser och människor har Lotta Braunerhielm och Fredrik Hoppstadius, lektor i kulturgeografi vid Karlstads universitet, genomfört en litteraturstudie där 2480 publikationer har undersökts.
Fredrik Hoppstadius, hur har ni gått tillväga?
– Vi använde två metoder. Först en kvantitativ systematisk litteraturöversikt och därefter en kvalitativ explorativ tematisk analys. Genom den förstnämnda samlade vi in data från Scopus och genomförde breda sökningar som inkluderade både turism som fenomen och teknologiska aspekter av digitalisering. Ett viktigt perspektiv av vår metod är att vi har gjort breda sökningar för att även fånga upp turismrelaterad forskning som publiceras inom andra discipliner. Det ger en bredare förståelse av forskningsfältet.
– Vad som gör vår studie spännande är kombinationen av den systematiska kvantitativa översikten med den kvalitativ explorativ tematisk analys. Dessa två metoder belyser olika sidor av forskningen och vi har fått både en bred översikt över forskningsområdet och en djupare förståelse för de teman och mönster som finns i forskningen under de första 20 åren av 2000-talet.
Vad har ni funnit?
– Vi har hittat trender, kunskapsluckor och vi dem kunnat analysera hur digitaliseringen påverkar turismens utveckling med särskilt fokus på rumsliga och sociala aspekter, förklarar Fredrik Hoppstadius.
Lotta Braunerhielm, er studie tar upp rumsliga och sociala aspekter av forskning om turismens digitalisering – berätta mer
– Anledningen till att vi valt att belysa rumsliga och sociala aspekter har sin grund i vårt kulturgeografiska perspektiv som betonar att varje plats är unik och den bygger på socio-kulturella förutsättningar som är skapade av människor. Det betyder att eftersom människor är olika, och det finns olika former av resurser som exempelvis natur, kultur och historia, så därmed är också platser olika. Det innebär att lösningar som funkar i städer exempelvis inte nödvändigt funkar på landsbygden.
– Centralt i vår studie är att belysa om och i så fall hur människor och platser lyfts in i utvecklingsprocessen kring digitalisering inom besöksnäring, exempelvis när det gäller att utveckla digitala verktyg för att förhöja en upplevelse på en plats. Hur detta belysts och problematiserats av andra forskare har vi således valt att fördjupa oss i.
Hur kan er forskning implementeras i det nya programmet turism och platsutveckling vid Karlstads universitet?
– Vår forskning bidrar till att påvisa vikten av hur turism och digitalisering hanteras inom forskning, dvs utan kritisk reflektion över hur tekniken påverkar platser, människor, besöksmål och branschen i sin helhet, säger Lotta Braunerhielm. Studien bidrar även till ett reflekterande förhållningssätt kring relationen mellan plats och teknik, dvs vad geomediaperspektivet kan bidra med. Kunskapen ger ett bra bidrag in i studenternas arbete med att designa platser för turism, där vi påvisar vikten av att arbeta med en platsbaserad digital utveckling i harmoni med platser och människor.
Artikeln The relationship between technology and place in tourism är skriven inom ett projekt som är finansierat av EU:s regionala fond, region Värmland och Karlstads universitet.