…och den ljusnande framtid är vår och er!
2005-05-12Med studentsången fortfarande ljudande i huvudet, slår jag mig ner för att skriva läsårets sista krönika åt Citrus. Litet lagom vemodigt känns det. Det är alltid några farväl som måste tas på försommaren, när man jobbar i en skolmiljö. Men det känns också framåtsyftande när vi tar itu med antagningsarbetet för alla dem som stannar kvar i eller är på väg till Karlstads universitet i höst. Och de är många visar sökstatistiken!
På återseende – grattis till examen!
Vi skall i dagarna säga ”på återseende” till kullar av studenter, som under ett antal år skaffat sig en grundutbildning vid Karlstads universitet. De flesta av er studenter kan lita på att ”den ljusnande framtid” är er. Ni knöt kanske redan på Hot Spot i början av april några arbetsgivarkontakter, som ni odlar sedan dess.
Några få av er möter just nu en arbetsmarknad, som inte sätter rätt värde på er kompetens. Vi som varit med ett tag, vet att arbetslivet förändras och att det kommer att ordna sig för er också. Men det är trist att som nyexaminerad med förväntningar om det rätta efterlängtade jobbet, få konstatera, att man inte är aktuell, ens om man är beredd att flytta på sig. Var vid gott mod, arbetsmarknaden kommer att lätta för alla grupper av arbetssökande. Om inte av andra skäl, så stämmer i alla fall talet om att fyrtiotalisterna är på väg att lämna över jobb åt er. Det är dessutom så, att många av dem inte på långt när, har en så god utbildning som ni har. De har börjat sina jobb i ungdomen och visserligen fort- och vidareutbildat sig genom åren, men när de nu lämnar sina anställningar, kommer jobben att förändras och nya krav ställas på dem som skall ta över. Och där kommer ni in i bilden, välutbildade, kreativa och sugna på att ge järnet!
På återseende, tack för gott jobb!
Vi skall också säga farväl till de kompetenta ungdomar som utgjort studentkåren under läsåret. Jag hoppas innerligt, att du som uppfattar dig som en alldeles vanlig student någon gång då och då, har skänkt dessa ungdomar en tanke. De har haft ett styvt jobb. Universitetet är beroende av att studenter deltar i nämnder och arbetsgrupper, eftersom det är reglerat i högskoleförordningen att studenterna skall ha inflytande. Vi och ni kommer inte undan. Jag har haft förmånen att arbeta med de förtroendevalda i olika sammanhang. Jag har sett Cecilia tuffa till sig i kommunens studentråd, iakttagit Emmas diplomatiska förmåga på höstens sekreterarmöte, hört Tomas vänligt men bestämt tala om vad fadderutbildningen skall innehålla, haft nöjet att diskutera studentfrågor med Helen i antagningsnämnden, och så vidare. Ni har alla gjort ett bra jobb, några nämnda, ingen glömd.
Lycka till Citrus – fortsätt så!
Jag skall inte heller glömma chefredaktören, den proffsige Toni som tagit upp viktiga spörsmål i studenttidningen Citrus. Jag har varit ängslig för att öppna Citrus i år, eftersom ni lyckats få ”näsvisa” studenter att debattera sådant som de inte varit helt nöjda med. Det är precis så det skall vara i Citrus. Varmt lycka till på fortsatta jobb inom journalistiken, Toni!
Säkra vårtecken för oss som är kvar
Ett av de säkraste vårtecken jag vet, är söksiffrorna inför höstterminen. Som antagare har jag lärt mig att de kommer lika punktligt som vitsipporna i slutet av april. I år kan vi glädja oss åt bra siffror. Fler ungdomar har sökt våra program för nybörjare, färre har sökt fristående kurser men fler än tidigare är intresserade av våra påbyggnadsutbildningar. Det tyder på, att många av er, som planerat för examen i vår, väljer att stanna kvar i Karlstad för ytterligare kompetenshöjning.
Vi ser också att betydligt fler internationella studenter fått upp ögonen för oss i Karlstad. Redan för en månad sedan antog vi hundratalet studenter från världens alla hörn till magisterprogram som ges på engelska. Det betyder, att vi också i höst i Café Gläntan har chansen att möta studenter från Indien, Pakistan, Kina, Frankrike, Tyskland och många andra länder. Till exempel är från Pakistan 33, från Indien 42, från Kina 8 antagna.
Du kan ”internationalisera dig” på hemmaplan, om du vill genom att vara fadder åt en internationell student. Inga stordåd krävs av dig. Vi vill, att internationella studenter snabbt skall inskolas i Karlstad och livet som svensk student. Om det vill sig väl, och det vill det sig ofta har det visat sig, blir ni vänner för livet. Carina Eriksson, studentkoordinator som finns på studentservice, 1B 331, berättar mer, om du är intresserad. Hör gärna av dig!
fadder
Utbildningen, som gör dig till en diplomerad fadder, har startat med ett mycket uppskattat seminarium med Kent Johnsson; alkoholforskaren från Lunds universitet som anlitas av de flesta högskolor i landet som fadderutbildare. Kents budskap går fram utan minsta ”pekpinne”. Drygt hundra studenter hade mött upp. Utbildningen fortsätter med ledarskapsträning 18:e maj. Har din utbildningsförening inte anmält sig ännu, är det hög tid att kontakta Tomas Bylund på studentkåren.
Efter avslutad utbildning och väl genomförd fadderverksamhet, får du ett stiligt diplom av Karlstads universitet att lägga som en extra merit, när du söker jobb. Tänk på att vi behöver faddrar i alla åldrar. Mer än hälften av våra studenter har passerat sin tjugofemårsdag.
Glad sommar och välkommen tillbaka!
Höstterminen startar 29:e augusti. Recentiorsdagen äger rum onsdagen 7 september och samordnas i år med Karlekons flottrace på Klarälven. Dessförinnan skall vi ha antagit ett stort antal studenter, såväl nya som gamla.
Dessförinnan skall Du och vi ha haft någon form av sommarledighet för att orka med ett nytt läsår. Jag önskar Dig en riktigt skön och avkopplande sommar med några veckors ledighet från kurslitteratur och tentor så ses vi, när augustimånen lyser och kvällarna börjar bli mörka igen.
Krönikan presenteras i samarbete med Citrus. Besök gärna tidningens webbplats: www.citrusonline.se