Papper som leder ström = sant
2012-09-03Människor världen över har fascinerats av papperstidningarna i Harry Potters magiska värld med sina rörliga bilder, som inbyggda tv-skärmar. Tre forskare vid Karlstads universitet har nu upptäckt ett sätt att göra papper elektriskt ledande. Det betyder att det vi tidigare bara kunde fantisera om faktiskt kan bli verklighet. Papper kan genom uppfinningen både ändra färg och mönster. De kallar uppfinningen för Ionic Paper Electronics Platform – IPEP.
Att papper är ett material som inte leder elektricitet är allmänt känt. Tvärtom används det som isolering i till exempel transformatorer. Ändå har forskarna Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik, Lars Järnström, professor i bestrykningsteknik och Elson Montibon, doktor i ytbehandlingsteknik tillsammans lyckats hitta ett sätt att göra papper ledande – enbart med hjälp av organiska material.
- Vi har papper överallt runt omkring oss i vår vardag. På flera områden används metaller i papper för att med hjälp av elektricitet kunna skanna av innehållet. Ett exempel är sedlar där det används för att bestämma äktheten. Vi ville se om det gick att göra pappersytan elektriskt ledande utan att använda miljöfarliga metaller, berättar Magnus Lestelius.
Enträget arbete i labbet
En dag, som så många andra, stod Elson Montibon i labbet och testade ännu en ny kemisk blandning – denna gång bestående av så kallade jonvätskor. När han behandlade pappret med vätskan, lade till ett mönster av ledande plast och kopplade på elektriciteten lyste pappret upp. Han hade fått en träff.
Han ropade på sin kollega att komma och titta.
- Det var en häftig känsla. Pappret såg precis ut som ett vanligt papper tills vi kopplade till strömmen då det ändrade färg.
Vi insåg direkt att det fanns potential i detta men bestämde oss för att ta det lugnt och göra allting ordentligt från början, berättar Elson Montibon.
Stabil och miljövänlig
Fördelarna med jonvätskan jämfört med metaller är att det är en enkel och stabil lösning som också är miljövänlig. Den stryks helt enkelt på pappret utan att det försämrar vare sig kvalitet eller utseende. Vätskan är helt transparent och det tryckta mönstret ändrar färg när ström kopplas på.
- Tänk dig att ett vanligt dokument kan laddas med många olika texter, som en papperstunn ”läsplatta”, eller en tapet som byter färg och mönster, eller interaktiva förpackningar, eller tidningar med rörliga bilder à la Harry Potter…, säger Magnus Lestelius.

