Prisbelönt Karlstadsforskare ordnar internationell konferens
2001-09-03Alexander Bobylev, professor i matematik, har fått en fin vetenskaplig utmärkelse i Japan; ”Best Paper of the year 2000” från Japan Society of Fluid Mechanics. En god grund inför den vetenskapliga konferens han är värd för i dagarna.
Alexander Bobylev kommer ursprungligen från Ryssland och anställdes vid Karlstads universitet 1999. Han har samarbete med många länder, däribland Japan. Med professor Kenichi Nanbu vid Tohoku University i Sendai i Japan har han forskat kring partiklars rörelser i gaser. De har tagit fram en ny matematisk metod för att beskriva partiklars rörelse, hur de krockar med varandra och hur de interagerar på avstånd. Metoden och teorierna omkring presenterades i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Physical Review i april 2000. Nu har den alltså fått första pris i en japansk tävling.
– Det fanns tidigare inga bra metoder att räkna ut hur partiklar interagerar på avstånd, berättar Alexander Bobylev. Professor Nanbu skickade in vår artikel till tävlingen och vi fick utmärkelsen för bästa forskningsresultat.
Artikeln heter ”Theory of collision algorithms for gases and plasmas based on the Boltzmann equation and the Landau-Fokker-Planck equation” (Phys. Rev. E 6 No. 4 (2000) 4576-4586)
– Jag hoppas att alla inom detta forskningsområde kommer att använda metoden.
Forskning kring partiklars rörelser används bland annat i teknisk utveckling av flygplan och rymdfarkoster.
Viktigt att synas
– Det är viktigt att som forskare publicera sig i kända magasin, inte minst för oss i Karlstad. I den vetenskapliga världen märks man bara när man publicerar sig.
Alexander Bobylev tycker att det är mycket viktigt att visa upp resultaten av forskningen.
– Resultaten av ens forskning är inte proportionerligt mot arbetsinsatsen, vilket är fallet i många andra jobb. Som forskare kan man jobba i åratal utan resultat, skrattar Alexander Bobylev.
I dagarna ordnar han en workshop i kinetisk teori i Karlstad. Ledande forskare från bland annat Frankrike, Japan, Italien, Kina, Ryssland samt Chalmers och KTH anlände på söndag för en tre dagars konferens. Sammanlagt 22 personer varav 10 utomlands ifrån deltar aktivt i konferensen. Intresserade åhörare är välkomna.
– Inget av detta vore möjligt utan stödet från matematikämnet och universitetet, säger Alexander Bobylev. Vi vill sätta Karlstad på kartan i den matematiska forskningsvärlden.
Han hoppas att konferensen ska bli regelbundet återkommande.
– Många tror att Karlstad är ett litet universitet som ska följa i gamla fotspår, men kan man bli ledande inom ett forskningsområde måste man försöka!
Bland annat arbetar han tillsammans med en kollega på Chalmers med att utveckla ett universitetsnätverk. Syftet är bland annat att studenter lätt ska kunna få kontakt med ledande experter i världen.