Så tycker studenterna om universitetet och eget företagande
2001-12-07Medelstora företag är den populäraste framtida arbetsgivaren för studenter vid Karlstads universitet. Kvinnliga studenter är mer positiva till den offentliga sektorn som arbetsgivare än sina manliga kollegor. Männen är däremot i större utsträckning benägna att satsa på sina egna idéer i form av ett eget företag. Detta framgår i attitydundersökningen SAGT 2001 som presenterades den 27 november.
SAGT 2001 undersöker studenternas attityd till utbildning och framtid, engagemang utanför studierna, idéförverkligande samt synen på företagande. Vid Karlstads universitet genomfördes enkätundersökningen under våren 2001 som ett samarbete mellan Drivhuset, Vägvalet och Teknikbrostiftelsen i Göteborg. Ca 1250 studenter från Karlstads universitets institutioner deltog och besvarade 49 frågor kring ovanstående teman.
Medelåldern bland de svarande är 27 år. 47 % är män och 53 % kvinnor.
Vad gäller engagemang är det skolarbetet som intresserar de flesta. Därefter är idrott den vanligaste aktiviteten. Intressant är att se hur mycket tid som respektive individ lägger på sitt engagemang. De som idrottar lägger cirka 6 timmar på denna syssla medan de 5% av studenterna som är engagerade i ett eget företag lägger ner det dubbla. Tiden som läggs på studierna stannar på 23,9 timmar i veckan. Vad det beror på kan säkert vara värt att fundera på. Under diskussionen som följde påpekades bland annat svårigheten för studenten att exakt beräkna hur mycket tid som läggs ner. Har de räknat med schemalagda aktiviteter eller inte? Motivet till varför de överhuvudtaget studerar är främst viljan att förkovra sig och öka sina möjligheter att få jobb. 88% anser att de ”går rätt utbildning med tanke på önskat arbete”
Vad gäller idéer så finns dessa i nästan lika stor utsträckning hos både de manliga och kvinnliga studenterna. Likaså är viljan att kunna leva på idén lika stor. Däremot vill fler män än kvinnor realisera idén i ett eget företag. Påpekas bör att andelen osäkra här är stor.
– Innan jag började här trodde jag att det skulle vara fler män än kvinnor som hade idéer men så är det inte, säger Pia Bengtsson på Drivhuset. Med det finns skillnader. Kvinnorna är betydligt blygare i sin framställning av idén medan männen är mer rakt på. Sedan är vägen längre för tjejer från idé till start.
Ekonomi- samt IT- och kulturstudenterna är mest positiva till att starta eget medan hälsostudenterna hamnar lägst i den kategorin.
Högst upp hamnar hälsostudenterna däremot i attraktivitet hos stat, kommun och landsting som framtida arbetsgivare tillsammans med lärarstudenter. Övriga ser det som mest attraktivt att arbeta i medelstora företag och därefter i stora eller små företag. Kvinnor ger överlag den offentliga sektorn bättre betyg än männen. Hälften av studenterna vill jobba i Karlstadsregionen efter avklarade studier och bara två av tio vill lämna Sverige. Bland dessa är det USA som lockar mest, men då bör det påpekas att enkäten gjordes i våras.
Teknikbrostiftelsens uppgift är att öka samverkan mellan universitet/högskola och näringsliv för att stimulera utvecklingen inom främst små och medelstora företag. Attitydundersökningen är ett samarbetsprojekt mellan västsvenska regionala högskolor och Teknikbrostiftelsen och förutom Karlstads universitet ingår i den här omgången även Skövde, Halmstad och Trollhättan/Uddevalla.