Skolklass på Hammarö vann Teknikåttans regionfinal
2025-04-15Medverkande värmländska skolor i den rikstäckande frågetävlingen Teknikåttan i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta, har mötts i en regionfinal vid Karlstads universitet. Vinnare blev Hammarlunden 8G.
Teknikåttans syfte är att väcka ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, i hopp om att fler ska välja utbildningar och yrken inom dessa framtidsområden.
Sex värmländska skolor gjorde upp i regionfinalen:
- Ferlinskolan 8C och 8D
- Minnebergsskolan 80C
- Rudsskolan 8C
- Hammarlunden 8G
- IES Karlstad 8A
Indelade i grupper löste hela klassen utmaningar i tre olika tävlingsmiljöer som bidrog till klassens slutliga resultat.
- Chokladtornet – deltagarna fick i uppgift att bygga ett chokladtorn av olika slags choklad och papper. De som byggde högst torn efter 20 min fick högst poäng.
- Korten på bordet – på ett bord framför deltagarna fanns en mängd kort med olika påståenden på vardera sidan på korten – deltagarna fick välja sant eller falskt beroende på vad de trodde om påståendet.
- Det låsta skåpet – deltagarna fick ett papper som innehöll uppgifter som gav en fyrsiffrig kod. Koden gick till ett kassaskåp och i kassaskåpet fanns ytterligare frågor av naturtekniskt slag som klasserna skulle lösa.
Varje del i de olika tävlingsmomenten gav poäng och i slutet av finalen presenterade domarna resultatet för ett moment i taget vilket gjorde att vinnarna korades precis i slutet för att hålla spänningen i mellostil. Riksfinalen genomförs i Stockholm på Tekniska museet 22 maj och det blir alltså Hammarlunden 8G som representerar Värmland.
De olika tävlingsmomenten var olika till sin karaktär och utmanade på olika sätt. Hur är intresset för naturvetenskapliga ämnen på högstadiet generellt?
– De naturvetenskapliga ämnena har ett brett innehåll så det finns oftast något som intresserar eleverna, säger Petter Ferm, teknik- och NO-lärare på Hammarlundens skola. Många av våra elever väljer även att läsa vidare på ett naturvetenskapligt- eller tekniskt program vilket visar att det finns intresse att lära sig mer. Vi ser att eleverna uppskattar när de har möjlighet att lära sig tillsammans genom exempelvis laborativt arbete.
Har tävlingen Teknikåttan en betydelse för att intresset ska öka?
– Massor! Säger Karolina Duberg, teknik- och NO-lärare på Hammarlundens skola och mentor för Hammarlunden 8G. Eleverna får en möjlighet att visa sina kunskaper på ett annat sätt än vad de får visa i skolan, att tävla tillsammans ökar även sammanhållningen i klassen vilket förstås är mycket positivt. Det skapar engagemang att synliggöra kopplingen mellan det som händer i klassrummet och i omvärlden och vad vi kan använda våra kunskaper till.
Vad säger klassen om vinsten och hur ska ni fira?
– De är jätteglada och ser fram emot att åka till Stockholm och Tekniska museet. Vi har inte bestämt oss än för vad vi ska göra med vinsten men det passar bra med en gemensam avslutningsaktivitet antingen nu i åttan eller senare i nian.
Hur känner de inför att få åka till Stockholm och representera Värmland i riksfinalen?
– Jätteroligt och förstås lite nervöst. Det är extra roligt att detta är en klasstävling och att hela klassen varit delaktiga i tävlingen och nu tillsammans får åka och tävla vidare. Vi ser fram emot att träffa andra elever från andra klasser i Sverige och förstås att få besöka Tekniska museet.







