Studenter vill starta eget
2005-11-24Mer än hälften av studenterna vid Karlstads universitet kan tänka sig att starta eget företag, och en tredjedel håller det för troligt att de inom fem år gör allvar av dessa planer. Det, och mycket mer, framgår av en attitydundersökning genomförd av Drivhuset.
- Detta är siffror med en fantastisk potential. I realiteten har vi alltså ungefär 3 000 studenter som vill ta tag i sin egen jobbsituation och starta eget, säger Carl Danielson, projektledare på Drivhuset.
Drivhuset på Karlstads universitet har frågat 1 024 studenter om de kan tänka sig att starta företag. 56 procent svarade att det kunde de. Men trots det är det endast fem procent som faktiskt startar eget.
Jobba med attityderna
- En stor del av vårt arbete går ut på att förändra studenters attityd till entreprenörskap, och göra dem mer positiva. För att kunna göra ett bra jobb måste vi veta hur det ser ut i verkligheten. Genom attitydundersökningen har vi fått ett bra verktyg för hur vi ska gå vidare.
Undersökningen är även genomförd vid Sveriges övriga Drivhus. Ekonomiskt stöd fick de av verket för näringslivsutveckling, Nutek. Eftersom utbildningsinriktningarna ser olika ut är det svårt att göra direkta jämförelser, men siffrorna för Karlstads del visar på ett något större intresse för entreprenörskap än genomsnittet.
Sara Olsson från Göteborg pluggade biologi och miljövetenskap i Karlstad, och valde att stanna i Värmland. Som nyanställd projektledare för Drivhusets nya satsning EntTech, arbetar hon med att locka naturvetar- och teknikstudenter till idéskapande verksamheter.
Nå ut med information
- Det är viktigt att studenter från alla ämnen förstår att entreprenörskap berör dem. Idéer finns överallt, och nu när vi är två räknar vi med att nå ut på ett ännu tydligare sätt.
Förutom att så många kan tänka sig att starta företag, visade undersökningen på en stor spridning mellan ämnena. Även om företagsekonomi har högre andel intresserade än till exempel lärarutbildningen finns alla ämnen väl representerade. Antalet intresserade kvinnliga studenter är också stort, även om killarnas intresse är större.
- Vi ser att universitets ledning numera är väldigt intresserad av hela problematiken. Det gör vårt arbete så mycket mer tacksamt. Nu gäller det bara att företagen startas här i Värmland, och inte någon annanstans, säger Carl Danielson.
Kontakta Drivhuset om du vill veta mer om undersökningen och Drivhusets verksamhet.
Carl Danielson, 054-83 14 85 eller 0705-70 14 85, carl.danielson@drivhuset.se