Sustainability Day om Globala mål på lokal nivå
2018-12-07För tredje året i rad arrangerade Handelshögskolan Sustainability Day - en dag då hållbarhetsfrågor sätts extra mycket i fokus. Eftermiddagen den tredje december ägnades åt några exempel på hur FN:s globala mål för ett hållbart liv på jorden kan omsättas i praktiskt hanterbara nya vanor för organisation, företag och individ.
Sustainability Day inleddes med en högtidlig trumpetfanfar av Gustav Stenseke, doktorand i juridik vid Handelshögskolan.
Samuel Sebhatu, lektor i företagsekonomi, var dagens moderator och konstaterade att hållbarhet är en global fråga i allra högsta grad där vi alla behöver samarbeta. Och på Handelshögskolan har arbetet med hållbarhet lyfts allt mer genom arbetet med PRME, Principles for Responsible Management Education, samt genom ackrediteringsarbetet inom AACSB - The Association to Advance Collegiate Schools of Business.
Det betonades även av Victoria Svanberg. Hon är ledamot i Anderstiftelsen och delägare av NWT-koncernen. Hon är även styrelseledamot i ett flertal av Sveriges och Norges största mediehus, till exempel Schibstedt-koncernen och Polaris Media - samt hedersdoktor vid Karlstads universitet. Mediehuset NWT har som mål att utöva ett aktivt och hållbart ägandeskap, även ur ett demokratiskt perspektiv.
- I dessa tider är vårt demokratiska uppdrag med en oberoende, självständig och trovärdig journalistik viktigare än någonsin. Vi har som mål att bidra med vår bit på lokal och regional nivå för att nyheter av hög journalistisk kvalitet ska nå medborgarna, sa Victoria Svanberg.
Inom Karlstads universitet som helhet pågår ett kontinuerligt hållbarhetsarbete vad gäller såväl vardagsrutiner som forskningsprojekt. Margareta Friman, prorektor och forskare, knöt an till nationell nivå där universitetens uppdrag att aktivt arbeta för en hållbar samhällsutveckling, vilket betonas av bland andra ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson. I sin egen forskning om resenärers upplevelse av kollektivtrafik, konstaterar hon att det måste vara enkelt - och värdefullt - för folk att åka kollektivt.
- Det handlar inte bara om att på snabbaste sätt ta sig från hemmet till jobbet och tillbaka. Forskningsresultat pekar på vikten av välbefinnande och att många uppskattar sin arbetspendling, när den fungerar och håller hög kvalitet. Hög kvalitet kan till exempel handla om att kunna jobba under delar av resan. Tvärtemot vad många kanske tror, så reser unga människor med många kontakter på sociala medier mer än andra, berättade Margareta Friman.
Per Kristensson, forskare i psykologi och föreståndare för CTF, Centrum för tjänsteforskning gav ytterligare exempel på hur hållbarhet i hög grad är en fråga om att påverka och förändra människors beteende. Han gav flera exempel på hur CTF kan bidra till att driva Agenda 2030, globala mål om hållbarhet inom såväl forskning som utbildning.
Banken SBAB, med fokus på bolånemarknaden, gav ytterligare exempel på hur ett strukturerat arbete med de globala hållbarhetsmålen kan drivas. Ett omfattande arbete internt har bidragit till att flera av målen nu är en del av bankens egna strategiska mål.
- Vi har haft en process med diskussioner i ledningsgrupp och workshopar med ett 50-tal av våra medarbetare. Vi utgick från devisen att vi kan göra något - även om vi inte kan lösa alla globala målen naturligtvis. Men vilka är rimliga, möjliga och genomförbara i vår verksamhet? Nu har vi en handlingsplan med tydlig uppföljning på plats, och kan även bidra till att lyfta olika aspekter av hållbarhet inom vår bransch och till våra kunder. Ett exempel är den debattartikel och arbetsgrupp vi samordnar med aktörer från byggbranschen för att förstärka samverkan och få bukt med svarta löner, skatteundandragande och lönedumpning. Här har bankerna och det finansiella systemet med dess kravställning en viktig roll, berättar Malin Pellborn, chef för hållbarhet och kommunikation på SBAB.
Sustainability Day hålls på engelska och är även ett moment i kursen Hållbara affärer och ledarskap, 15 hp, på avancerad nivå. Ngala Jeroline från Kamerun läser magisterprogrammet i Service management och menar att hållbarhetsfrågor är en del av affärstänkande idag.
- Kunskap om hållbarhetsfrågor är ett måste idag och företag har en viktig roll att spela. Det påverkar affärsverksamhet, organisering och hur nya tjänster och produkter tas fram, säger Ngala Jeroline.