Svenska hällristningar vittrar sönder
2002-08-26En stor del av Sveriges hällristningar håller på att vittra sönder. I flera fall går det oroväckande snabbt. Jan Swantesson är lektor i geografi och geovetenskap vid Karlstads universitet och en av Sveriges ledande vittringsexperter. Han har studerat ett 30-tal av våra viktigare hällristningar. Undersökningen är en del av dagens världsarvsforskning och rapporten beräknas vara klar om ett halvår.
Sedan 1994 har Jan Swantesson undersökt hur snabbt våra svenska hällristningar bryts ner. Många av dem visar inte någon mätbar skillnad från år till år, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på det korta tidsperspektivet. Hällristningarna är ju över 3000 år gamla. På en tredjedel av stenarna har han dock kunnat konstatera en tydlig söndervittring. Exakt vad som är orsaken till dessa oroväckande skador är svårt att säga.
– I huvudsak är nedbrytningen en naturlig process, men när förloppet går så snabbt är det oftast onaturliga orsaker som spelar in. En sådan faktor kan vara det vägsalt som sprids om vintrarna. Saltet gör att ristningarna och stenen som de är inhuggna i vittrar sönder. Andra möjliga orsaker till nedbrytningen är avgaser, industriutsläpp och vattenskador, säger Jan Swantesson.
Hans studie är en liten men mycket betydelsefull del i den hällristningsforskning som idag bedrivs vid flera svenska universitet. Till sin hjälp har han en laserscanner, som han själv har varit med och konstruerat. Scannern läser av hela 60 000 punkter på några kvadratcentimeter och kan på så sätt mäta djupet på ristningarna. Laserscannern har väckt stor uppmärksamhet även utanför Sverige, bland annat hos den brittiska vetenskapsakademien. Scannern kan nämligen också användas för att tyda svårtolkade inskriptioner som inte går att läsa med blotta ögat.
Hällristningar är emellertid inte Jan Swantessons största forskningsområde. Större delen av hans tid går istället åt till att studera vittringen av Sveriges kustband. Karlstads universitet är tillsammans med fyra andra universitet i England, Portugal, Frankrike och Spanien del av ett stort EU-projekt där våra kusters nedbrytning undersöks.
– En viktig orsak till nedbrytningen av Europas kuster är den höjda havsnivån. När vågorna med kraft slår in mot nya nivåer bryts berget ner och vittrar sönder. Men det har visat sig att nedbrytningen av den svenska kusten går mycket långsammare än i andra delar av Europa. Detta beror bland annat på att Sverige fortfarande känner av den landhöjning som började när inlandsisarna började smälta för över 10 000 år sedan. Detta har medfört att havsnivå inte har stigit nämnvärt i vårt land.
Resultaten av undersökningarna kommer under det närmaste året att redovisas i två av världens ledande internationella vetenskapliga tidskrifter, där miljonprojektet har fått två hela nummer till sitt förfogande.