Universitetet samverkar för hållbara tillverkningsprocesser
2025-03-20Mission 0 House, som är ett samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med KK-stiftelsen, har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Mission 0 House, som leds av Polestar och Lindholmen Science Park, startade som pilotprojekt 2024. Satsningen har möjliggjort för fem svenska högskolor och universitet att ansluta sig till Mission 0 House i Göteborg: Karlstads universitet, Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Jönköping University och Mittuniversitetet. Lärosätena kommer att bidra med vetenskaplig expertis och anställa totalt tio nya postdoktorer. Dessa kommer, tillsammans med seniora forskare, arbeta dedikerat med att utveckla framtidens utsläppsfria tillverkningsmetoder.
– Denna finansiering är ett viktigt steg mot att förverkliga vår vision om en hållbar framtid för tillverkningsindustrin, säger Hans Pehrson som leder det dagliga arbetet i Mission 0 House. Genom att kombinera akademisk forskning med industriell expertis kan vi accelerera utvecklingen av banbrytande teknologier och lösningar.
Samarbete under ett tak
Visionen är att utveckla ett banbrytande sätt för akademi och industri att samarbeta mot hållbara och innovativa lösningar för framtiden. För Karlstads universitet innebär detta ett tillfälle att kombinera expertis från tre forskningsområden – fysikalisk kemi, miljö- och energisystem samt kemiteknik. Karin Granström, professor i miljö- och energisystem, är medprojektledare för Mission 0 House och Patricia Saenz Mendez, lektor i kemi, leder Karlstads universitets delprojekt.
– Vi ser fram emot att arbeta i forskningsfronten tillsammans med andra universitet och ledande företag, säger Karin Granström.
Företagen Borgstena, Polestar, Sekab och SSAB representerar en bred industriell kompetens inom fordons-, textil-, kemikalie- och stålindustrin. Deras engagemang i Mission 0 House garanterar att forskningen är relevant för verkliga utmaningar och att resultaten har potential att kunna implementeras effektivt i industrin.
Två av de unika aspekterna med Mission 0 House är betoningen på fysisk närvaro och nära samarbete mellan industri och akademi. Detta skapar en dynamisk miljö där experter från olika discipliner kan mötas och arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål, vilket främjar innovation och accelererar utvecklingen av lösningar.
Ambitionen är att utöka Mission 0 House till att omfatta 75 forskare och ingenjörer. Fler företag, lärosäten och finansiärer uppmuntras att ansluta sig till initiativet för att med moderna material och processer bidra till en fossilfri framtid.
– KK-stiftelsens ambition är att finnas där för aktörer som vill gå före och visa vägen. Vårt bidrag till Mission 0 House är ett tydligt exempel på just detta. Initiativet har på flera sätt potential att bryta ny mark, inte minst genom det experimentella missionsbaserade arbetssättet och att satsningen leds av industrin, säger Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen.
Om Mission 0 House
Mission 0 House initierades av Polestar 2022. Under 2023 genomförde Polestar och Lindholmen Science Park en teoretisk förstudie med stöd av Vinnova, vilket ledde till en pilotfas under 2024. Piloten inkluderade flera industripartners och universitet som bidrog med ingenjörer, masterstudenter och en postdoktor. Finansieringen, som uppgick till över 20 MSEK kom från industripartners, Vinnova och Västra Götalandsregionen.
Med start i Q1 2025 utvecklas nu Mission 0 House till en plats där forskare och ingenjörer samarbetar under ett tak med målet att eliminera växthusgaser från materialtillverkning och produkter.



