Vägen till ett cirkulärt samhälle måste förändras
2022-12-01Expertgruppen Normskifte har slagit fast att det är fullt möjligt att skapa ett mer cirkulärt samhälle. Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet har bidragit med kunskap om beteendeförändring.
- Det behövs inte primärt mer fakta - det behövs visioner, säger Malin Leth, ordförande i Expertgruppen Normskifte och Corporate Partnerships Manager på Håll Sverige Rent. Genom att visa hur livet kan se ut om 20 år, kan vi skapa ett positivt sug efter framtiden och berätta vilka åtgärder som behövs för att ta oss dit.
Rapporten ”Tro, hopp och visioner - hur vi uppnår ett cirkulärt samhälle genom normskifte för alla” är en del i en serie underlag till Delegationen för Cirkulär Ekonomi som på uppdrag av Sveriges regering ska stödja arbetet med att ställa om hela Sverige från ett linjärt till ett cirkulärt samhälle. Från CTF har Per Kristensson, professor i psykologi, bidragit med kunskap om beteendeförändringar.
- Vi vill med rapporten visa hur vi på ett smidigt och effektivt sätt kan skapa storskaliga beteendeförändringar i vårt samhälle, säger Per Kristensson. Mitt bidrag har varit att föra in kunskap om hur beteendeförändringar bäst kan ske. Andra deltagare har bidragit med kunskap om utmaningar inom exempelvis klädindustrin och hur vi bäst kan adressera dem.
Expertgruppen Normskifte presenterar en handfull scenarier för hur livet efter det cirkulära normskiftet kan se ut och påverka individen. Visioner lyfts inom allt från framtidens mat (Bönan & Biffen) och konsumtion (Brallan & Blusen) till transporter (Bilen & Bränslet), infrastruktur (Bostaden, Bygget och Bokhyllan) samt investeringar (Banken & Börsen).
- För att åstadkomma en storskalig beteendeförändring behöver vi lyfta in både psykologiska metoder och forskning i arbetet, säger Per Kristensson.