Värmlandselever mäter akustiken i sitt klassrum
2010-08-24Hur bra är ljudmiljön i Värmlands skolor? Elever bjuds in att ta reda på det i höst. Mätdata från hundratals skolor runt om i Sverige kommer att analyseras. Massexperimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag som äger rum i Karlstad och Forshaga samt 21 andra orter den 24 september.
Varför är det svårt att höra vad läraren säger ibland? Vad händer med ljudet i skolmatsalen, gymnastiksalen eller stora aulan? Finns det något samband mellan akustik och inlärning? Har nya skolor bättre akustik än gamla?
Det är några av frågorna som skolbarnen ska söka svar på. Alla svenska skolor är välkomna att medverka i försöket och deltagande är kostnadsfritt.
- Syftet med massexperimentet är att förmedla hur fascinerande forskning är, att alla kan vara delaktiga och att forskning berör oss i vardagen, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.
Mätningarna görs i både svenska och danska skolor. Massexperimentet är utvecklat av Dansk Naturvidenskabsformidling i samarbete med Syddansk Universitet. Den svenska delen av försöket har utformats av professor Kerstin Persson Waye vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Göteborgs universitet. Hon kommer också att analysera de mätdata som samlas in i Sverige.
Mätningarna i skolorna pågår den 20 september - 10 oktober. Resultaten kommer att publiceras i slutet av året.
Den 24 september är det dags för ForskarFredag, som firas för femte året i rad. I Karlstad är barn och vuxna välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka och komma forskare nära - allt gratis.
- Under dagen kommer sjundeklassare från skolorna i Karlstad att lära sig mer om rymden, experimentera och titta på spännande rymdföreställningar på Värmlands museum. På kvällen bjuder vi in ungdomar, barn och vuxna till en rymdfestival på torget i Karlstad. Patrik Norqvist, fysiker och känd från TV, kommer att bjuda på rymdshow, Dans i Värmland medverkar och så kommer man att kunna smaka på rymdmat. Vi har även att ha prisutdelning i novelltävlingen Fan Fiction tillsammans med Karlstads-tidningen. Det är ett fullspäckat program, berättar Christina Knowles, projektledare för ForskarFredag vid Karlstads universitet.
EU-kommissionen har utlyst den 24 september till Researchers' Night. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och äger rum på 22 orter. Arrangör av ForskarFredag Karlstad är Karlstads universitet och Värmlands museum med stöd av EU och Ljungbergsfonden.

