Nyhetsarkiv för Hhk

2024-06-26
Erika Sandström började arbeta på Handelshögskolan i augusti 2023, men då på ett vikariat. Nu är Erika anställd på heltid som adjunkt i offentlig rätt. Erika, berätta om din bakgrund – Jag kommer senast från Elsäkerhetsverket där jag arbetade som jurist. En stor del av arbetsuppgifterna handlade om att ge juridisk rådgivning till andra anställda på myndigheten. Det kunde handla om allt från offentlighet- och sekretessfrågor till rena förvaltningsrättsliga frågor.
2024-06-12
Familjens jurist har utsett Malin Öberg, alumn från juristprogrammet vid Handelshögskolan, till mottagare av årets stipendium för bästa uppsats i barnrätt. Uppsatsen ”Barnets bästa som ett självständigt rekvisit: Ett stärkt barnrättsperspektiv vid upphörande av tvångsvård som beretts i familjehem med stöd av 2 § LVU” har nominerats av institutionen och sedan bedömts av en jury bestående av Lotta Dahlstrand, affärsutvecklingschef på Familjens jurist, Marie Lundin Karphamma
2024-05-24
– Under konferensen vill vi diskutera frågor som är relevanta för företagsekonomisk utbildning, forskning och samverkan, säger Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Det är ett tillfälle att driva frågor framåt. Den ambulerande konferensen FEKIS genomförs 22e till 24e oktober på Karlstads universitet.
2024-05-22
Zelalem Abay, biträdande lektor i företagsekonomi, berätta kort om din bakgrund – Jag är född och uppvuxen i Etiopien och kom till Sverige 2014 för att studera min magisterexamen i redovisning och kontroll vid Handelshögskolan. Innan dess avslutade jag en masterexamen i redovisning och finans vid Addis Abeba University och arbetade som universitetslektor i Etiopien. Jag avslutade min doktorandstudie vid Göteborgs universitet 2022 och började sedan på Mälardalens högskola som universitetslektor.
2024-05-13
Martin Nordström, berätta om ämnet nationalekonomi och vad det handlar om – Nationalekonomi är en samhällsvetenskap som tar sig an viktiga samhällsfrågor med ambition att faktiskt kunna ge svar. Alla samhällsvetare vet att det oftast är väldigt svårt att ge säkra svar och förutsägelser, men man kan ju alltid försöka.
2024-05-13
Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet arrangerar 13 juni Tjänsteinnovationsdagen 2024 – ett öppet seminarium där forskare och praktiker bjuder på intressanta föreläsningar och samtal med fokus på beteendevetenskap, digitalisering och innovation. – 2024 fokuserar Tjänsteinnovationsdagen 2024 på det som kallas ”innovation commons” och därtill beteendeförändring, säger Per Kristensson, professor i psykologi och föreståndare vid CTF. Innovation commons
2024-05-08
– Data är en viktig resurs i vårt allt mer digitaliserade samhälle och för att kunna utveckla tjänster som främjar och förbättrar individers hälsa, säger Karin Brodén, postdoktor i informatik vid Centrum för tjänsteforskning (CTF). Hur kan hälsodata användas som resurs för att utveckla tjänster? Hur påverkar AI och digital teknik detta arbete? Vilka juridiska och säkerhetsmässiga aspekter bör beaktas? Detta är några frågor som kommer att besvaras och diskuteras under ef
2024-05-06
Farzaneh Karegar, lektor i informatik, har tillsammans med Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap, skrivit boken The curious case of usable privacy: Challenges, Solutions, and Prospects. Farzaneh Karegar, berätta mer vad boken handlar om - Boken fokuserar på användbar integritet och dess utmaningar, lösningar och nya möjligheter.
2024-04-29
Rabia Bayer, berätta om ditt uppdrag vid Handelshögskolan – Som en del av Erasmus-mobilitetsprogrammet kommer jag att delta i programmet International Business som gästföreläsare. Min roll blir att hålla en föreläsning om internationell marknadsföringsetik med fokus på hållbarhet inom utmanande branscher som turism och lyx.
2024-04-03
Forskaren Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstads Universitet och vid Handelshögskolan i Stockholm, vill undersöka hur man kan leverera lika mycket jobb på kortare tid och vad folk gör på den lediga tiden. – Det vi vet från tidigare forskning är att det verkar vara bra för hälsan och att det faktiskt verkar gå att upprätthålla produktivitet samt att man blir en mer attraktiv arbetsgivare, säger Lena Lid Falkman. – Det finns en global NGO som heter 4DW, alltså Four Day Week
2024-04-02
I projektet PERUPP ska AI matas med turismaktörserbjudanden för att öka upplevelsen av Värmland. – Vi vill ta rygg på AI-tekniken, säger Siri Jagstedt, projektledare för ett av arbetspaketen. Den moderna människan strävar efter mer personliga och skräddarsydda upplevelser snarare än one-size-fits-all.
2024-03-25
Att utbilda sig under sommaren är populärt på Karlstads universitet. Handelshögskolans kurs i kompetensbaserad rekrytering är populärast av dem alla. John Johansson, adjunkt i företagsekonomi vid Handelshögskolan, vad erbjuder kursen? – Den ger grunderna i kompetenbaserad rekrytering där deltagarna tränas i att basera rekryteringar på de sökandes kompetens istället för exempelvis magkänsla och kontakter.
2024-03-19
I artikeln ”Swedish societal transformation and the question of tax incentives for charitable contributions to civil society” aktualiserar Nick Dimitrievski, lektor i finansrätt vid Handelshögskolan, frågan om det är möjligt att tala om ett skifte i statens kontroll av finansieringen av civilsamhället. Frågan om hur den svenska välfärden ska organiseras i en alltmer marknadsstyrd ekonomi är högaktuell.
2024-03-11
Alexander, berätta om din bakgrund – Jag är ekonom i grunden och har jobbat i finansbranschen i några år. Jag har ett stort intresse för näringsliv och börsen. På senare år har jag också intresserat mig för juridik.  Du är alumn från Handelshögskolan – berätta lite om din utbildning och hur du upplevde din tid hos oss – Jag läste magisterprogrammet i skatterätt 2022 – 2023 och trivdes väldigt bra på Handelshögskolan.
2024-03-08
Det tredje PRME-symposiet, ett årligt evenemang initierat av Handelshögskolan vid Karlstads universitet, genomfördes 4–5 mars 2024. Syftet med PRME-symposiet är att koppla samman och fokusera på innovativa tillvägagångssätt grundade i PRME-principer för att driva samhällspåverkan - en knutpunkt för att dela forskning, pedagogiska metoder och verktyg. Årets tema var “The importance of sustainable ecosystem transformation practice - Integrate research and education for sust
2024-03-04
– Vi fokuserar på både turism och platsdesign för att ytterligare spetsa vår profil, säger Ulrika Åkerlund vid Karlstads universitet. Kombinationen av turismvetenskap, designprocessen och platsutveckling ligger helt rätt i tiden. Turism kan påverkas hårt av olika samhällsförändringar men det är också en näring som historiskt sett har haft en stark tillväxt ända sedan tiden efter andra världskriget och som ofta kommer tillbaka oerhört snabbt efter kriser.
2024-02-27
Vinnova, Formas och Energimyndigheten säger ja till innovationsprogrammet SustainGov, där Samhällsnytta vid Karlstads universitet är en av samarbetsparterna. Beslutet innebär att SustainGov beviljas runt 11 miljoner kronor i statlig finansiering per år för driften av programmet, som ska hjälpa offentlig sektor att göra rätt saker. – Det är viktigt för Karlstads universitet att vi vår får vara en del av denna fleråriga och strategiska satsning, säger Johan Quist, vd vid Ka
2024-02-22
Inom magisterprogrammet i projektledning finns mentorsprogrammet. För flera av studenterna har det varit den absolut viktigaste pusselbiten i deras utbildning Inom mentorsprogrammet arbetar studenterna mycket med självinsikt och förståelsen för sina egna styrkor. De får lära sig hur grupper fungerar och konflikthantering. – Vi börjar med ganska enkla saker som sedan blir djupare, förklarar John Johansson, adjunkt i företagsekonomi vid Handelshögskolan.