Miljö och hållbar utveckling
Karlstads universitet har ett stort ansvar för att bidra till en hållbar utveckling. Universitetet ska arbeta för att säkerställa en hälsosam och god livsmiljö för nuvarande och kommande generationer samt en hållbar resursförbrukning. Utbildning, forskning, samverkan och stödfunktionernas arbete ska genomsyras av detta.

Karlstads universitet arbetar aktivt med miljöfrågor och miljöpolicyn anger de övergripande riktlinjerna för arbetet.
Till grund för miljöarbetet ligger en vilja att vara en ledande aktör i arbetet för ett hållbart samhälle. Karlstads universitet är även anslutet till Klimatramverket för universitet och högskolor.
En viktig del av universitetets arbete är att synliggöra och tillgängliggöra forskning om hållbar utveckling som genomförs vid lärosätet då forskning om hållbar utveckling bidrar i omställningen till ett klimatneutralt samhälle. Nedan presenteras bland annat forskningsnyheter inom hållbar utveckling.
NYHETER
CENTRUM FÖR FORSKNING OM SAMHÄLLSRISKER PRESENTERAR FORSKNING I SENDAI, JAPAN 2025-03-11
Forskare från Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, vid Karlstads universitet är tillsammans med forskare från Örebro universitet, Göteborgs universitet och Högskolan i Jönköping, i Japan för att bidra till ett långsiktigt forskningssamarbete mellan Sverige och Japan.
NÄSTAN HUNDRAÅRIGA LIMTRÄBALKAR TESTAS FÖR ÅTERBRUK 2025-03-06
Vid ämnet byggteknik pågår hållfasthetstester av balkar från ett byggnadsminneskyddat skärmtak som ska återbrukas vid Karlstads nya resecentrum.
BEHOVET AV FORSKNING OM SAMHÄLLSRISKER ÄR STÖRRE ÄN NÅGONSIN 2025-03-04
Johanna Gustavsson började sin karriär som sjuksköterska och arbetade med patienter i olika vårdmiljöer, bland annat på ortopeden och vårdboenden. Där mötte hon människor med unika behov, men insåg snart att hennes intresse låg i att hjälpa många istället för en människa åt gången. Den insikten ledde henne in på en ny väg inom forskning om samhällsrisker.
NYTT LAGKRAV ANGÅENDE TILLPASSNINGSTESTAT ANDNINGSSKYDD
Från och med 1 januari 2025 krävs individuellt tillpassningstest för tätsittande andningsskydd, vilka i förkommande fall används på Karlstads universitet.
LÄDERSUBSTITUT AV SVAMPMASSA KAN BLI DIN NYA HANDVÄSKA ELLER RATTKLÄDSEL
Tänk dig en handväska eller en ratt klädd i läder, fast av konstläder som gjorts av svamp framodlad på matavfall. I ett projekt samverkar forskare från Högskolan i Borås, Karlstads universitet och Kungliga Tekniska högskolan med industrin för att utveckla just detta.
PROJEKTET BRUKSORT 2.0 FORSKAR PÅ HAGFORS UTVECKLING
Bruksort 2.0 är ett innovativt projekt som stärker Hagfors genom hållbar samhällsutveckling, invånardeltagande och fokus på mobilitet. Från Karlstads universitet och Centrum för tjänsteforskning (CTF) medverkar ämnena företagsekonomi samt medie- och kommunikationsvetenskap.
SPEL OM KRISER I SAMHÄLLET – EN ÖGONÖPPNARE
Att iscensätta samhällskriser genom att spela brädspel ökar inlärningen och förståelsen för utmaningar. Men hur går man tillväga för att skapa ett spel om kriser? David Olsson, docent i statsvetenskap vid Karlstads universitet förklarar.
MEGAGAME – ETT VERKLIGHETSTROGET SÄTT ATT LÄRA
I skärningspunkten mellan rollspel, brädspel och simulation finner vi begreppet megagame. På Karlstads universitet genomfördes ett megagame med frågeställningen: Hur kan Sverige nå hållbar konsumtion till 2045?
UNIVERSITETET MEDVERKAR I NYTT EU-PROJEKT INOM CIRKULÄR BIOEKONOMI
Karlstads universitet deltar tillsammans med elva partners från sex länder i ett nyligen beviljat EU-projekt inom programmet Circular Biobased Europe. Projektet WoodVALOR fokuserar på omvandlingen av använt trä till högpresterande färger, beläggningar och biokol genom hållbara metoder.
MINDRE MATSVINN OCH MER PENGAR I PLÅNBOKEN I JUL – FORSKARENS BÄSTA TIPS
Under jul- och nyårshelgerna, liksom vid andra stora högtider, står maten i centrum och svenska hushåll tenderar att köpa och laga stora mängder mat. Trots att stora summor spenderas på julmaten hamnar en stor del i soporna.
RAKETFORSKNING PÅ RIKTIGT
Sondraketen SubOrbital Express-4 som sköts upp från rymdcentret Esrange utanför Kiruna innehöll en experimentmodul från Karlstads universitet. Det handlar om att vid mikrogravitation studera hur det aktiva lagret på organiska solceller bildas.
FOKUS PÅ SVENSK TRÄ- OCH BYGGINDUSTRI I NY AVHANDLING
– Företag som proaktivt organiserar sig i den gröna omställningen inom byggindustrin behöver systemomfattande affärsmodellinnovation, säger Andrey Abadzhiev nybliven doktor i företagsekonomi.
ÄMNESDIDAKTISK KUNSKAP OM OCH FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING
– Naturkunskapslärares kontinuerliga utveckling av ämnesdidaktisk kunskap är mycket viktig för att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som krävs för att bidra till en hållbar utveckling på jorden, säger Annika Forsler som disputerat med avhandlingen The Role of Pedagogical Content Knowledge When Teaching Sustainable Development in Science Education.
TEAMARBETE GAV STUDENTER HÅLLBART FLOW
I samband med årets Sustainability Day fick studenter vid Handelshögskolan testa på att designa posters för återbruksgallerian Rundgång och andra aktörer i samma bransch.
ÅTERBRUK, ELEKTRISKA BUSSAR OCH FAST FASHION PÅ SUSTAINABILITY DAY
Årets evenemang bjöd på inspirerande föreläsningar och engagerande samtal om tre aktuella delar av den omställning vi alla är en del av.
FORSKARE SKA DRIVA HÅLLBARHETSARBETE I VÄRMLAND
Karlstads universitet har beviljats två forskningsbidrag från Vinnova och Energimyndigheten för att stärka hållbarhetsarbetet i Värmland under perioden 2025–2027. Genom nära samarbete med kommuner och regionala aktörer ska projekten främja hållbara samhällslösningar och påskynda omställningen mot en hållbar framtid.
HÅLLBARHET UNDER FÖRHANDLING
Vad händer när den globala och nationella hållbarhetspolitiken ska hanteras utifrån lokala förutsättningar? Vad har kommunen eller det lilla lokalsamhället för handlingsutrymme och verktyg för att hantera omställningsutmaningar eller samhällsrisker? Dessa frågor var på agendan vid symposiet som arrangerades av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.
STUDENT VINNARE AV GREEN ACT AWARD 2024
Av över 400 nominerade är Lisa Lindberg 2024 års vinnare av Green Act Award. Lisa Lindberg studerar folkhälsovetenskap på Karlstads universitet och tilldelas stipendiet på 50 000 kr för sitt outtröttliga engagemang för hållbarhet och cirkularitet.
CIRKULÄR BIOEKONOMI ÄR ETT INNOVATIONSEKOSYSTEM
Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för att diskutera framtidens bioekonomi och hur aktörerna gemensamt kan fortsätta driva utvecklingen av en cirkulär biobaserad ekonomi och bidra till en grön omställning.
GRÖN DAG MED INSPIRATION OCH FRAMTIDSVISIONER
I slutet av november anordnades Grön dag på Karlstads universitet, en temadag där biologistudenter fick möjlighet att möta företag och organisationer med fokus på hållbarhet och karriärmöjligheter. Under dagen fick över 100 deltagare ett varierat program som skapade både engagemang och nya insikter.
KLIMATFORSKARE SLÄPPER EN NY LÄROPLAN PÅ COP29
Klimatförändringar skapar inte bara naturkatastrofer utan också klimatoro, särskilt hos unga. För att möta detta lanserade en forskare från Karlstads universitet och The Long Game-teamet en ny läroplan vid FN:s klimatkonferens COP29 i Azerbajdzjan. Syftet? Att få fart på verkliga klimatåtgärder och samtidigt hjälpa unga att hantera sina oroskänslor kring klimatförändringar.
CELLULOSAKONFERENS SAMLAR FORSKARE FRÅN HELA VÄRLDEN
För elfte gången anordnades konferensen Cellulose Workshop, en internationell workshop inom cellulosaområdet. Vid The 11th Workshop on Cellulose, Regenerated Cellulose and Cellulose Derivatives samlades deltagare från tio länder för att ta del av de senaste forskningsrönen inom området.
HUR GÅR DET MED ELEKTRIFIERINGEN AV TRANSPORTER OCH HUR MÅR KLÄDINDUSTRIN EGENTLIGEN?
Svaret på de frågorna och många fler får du under årets Sustainability Day som arrangeras på Karlstads universitet för tionde året den 10 december. Välkommen till att bli bättre på hållbarhet i samhället.
UTSTÄLLNING OM KLIMATFÖRÄNDRINGARNAS PÅVERKAN BESÖKER KARLSTADS UNIVERSITET
Utställningen ”Vittnesmål från de nya klimatzonerna”, som skildrar hur människor på olika sätt påverkas av klimatförändringar och deras försök att anpassa sig, finns att besöka på universitetsbiblioteket mellan den 11 november och 13 december.
NU PLANTERAS DET IGEN I VÄXTHUSET
I samverkan med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet har nu kryddor planterats i det lilla växthuset på campusområdet. Här forskas på intelligenta styrsystem för att optimera driften för belysning, värme och ventilation.
MOLEKYLERNAS HEMLIGA LIV AVSLÖJAS
Forskningen om organiska solceller har pågått under lång tid, nu har ytterligare framsteg gjorts i att förstå molekylstrukturerna, för att kunna skapa så effektiva solceller som möjligt.
BESLUTSFATTANDETS UTMANINGAR INSPIRERAR FORSKNING INOM KATASTROFRISKHANTERING
Forskning om rättvisa i samband med katastrofer och hållbar utveckling blir allt viktigare i en värld där klimatförändringar och sociala ojämlikheter skapar nya utmaningar. Mathilde de Goër de Herve, forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, har genom sitt arbete utforskat dessa kritiska områden och bidragit med ny kunskap om hur krishantering kan stödja en rättvisare och mer hållbar utveckling.
VAD ÄR EN HÅLLBAR REGION?
Hur mäter man hållbar utveckling och vilka är indikatorerna? Vad är hållbar utveckling på regional nivå? Det här var några av de frågor som diskuterades vid det senaste seminariet i serien I samma landskap, arrangerat av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.
BIOLOGISK MÅNGFALD PÅ HÖGSTADIESKOLOR I KARLSTAD
Fyra högstadieskolor i Karlstad har i år omvandlat sina grönytor för att främja biologisk mångfald. Förändringarna bygger på elevers egna idéer, med stöd från forskare vid Karlstads universitet och Karlstads kommun. Resultatet är blomstrande ytor där humlor och fjärilar trivs.
FORSKARE: DESSA ÅTGÄRDER KRÄVS FÖR ATT NÅ MÅLET OM HALVERAT MATSVINN 2030
Rapport om det nordiska matsvinnet skriven av forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet med rekommendationer om politiska åtgärder. Budskapet är tydligt: – Antingen genomför vi kraftfulla åtgärder nu eller så överger vi målet om halverat matsvinn till 2030.
