EXACT, Excellence in Advancing for a Circular Transition
Exact, Excellence in Advancing for a Circular Transition, är en industriforskarskola inom skogsbaserad bioekonomi och digitalisering.
EXACT är ett samarbete mellan två starka forskargrupper vid Karlstads universitet – Pro2BE och DAMI4.0 – åtta företag och flera branschpartners. Syftet med EXACT är att kombinera kunskap inom processteknik och systemanalys med expertis inom digitalisering, för att utveckla energieffektiva digitaliserade produktionsprocesser och högkvalitativa biobaserade produkter. Visionen är att bidra till cirkulär omställning och framtidssäkring av svensk processindustri genom behovsdriven forskning.
Deltagande företag
Projektmål
- Utveckla ett innovativt industriellt forskarutbildningsprogram och utbildningsnätverk inom bioekonomi, som kombinerar aspekter av cirkulär ekonomi och smart digitalisering
- Etablera universitets- och industrisamarbete och samproduktion med hjälp av doktorsprojekt inom bioekonomi, vilket möjliggör spetskompetens, kunskapsöverföring och ökar medarbetarnas attraktionskraft för de inblandade företagen
- Stödja utvecklingen av nuvarande och nya forskningsområden inom Pro2BE och DAMI4.0, bidra till vetenskaplig utveckling genom tvärvetenskaplig forskning och innovation.
Nätverk och resurser
En stor fördel för företag som deltar i industriell forskarskola är möjligheterna till nätverkande, samarbete, erfarenhetsutbyte och samproduktion. EXACT är konstruerat för att möjliggöra detta både mellan företagen och genom samarbete med industriklustren Paper Province och Compare, med utbildnings- och innovationscentret Glava Energy Center, med samverkansplattformen Treesearch och med företagsforskarskolan Resurssmarta Processer. EXACT har även stöd av branschorganisationen Skogsindustrierna.
EXACT samarbetar även med MIRAI, som är ett samarbetsprojekt mellan sjutton svenska och japanska universitet, som syftar till att stärka samarbetet inom utbildning, forskning och innovation.
EXACT har tillgång till regionala testbäddar, vilket kommer att vara användbart för prototyputveckling: Circle Lab med 3-D-printing i Torsby, Lignocity i Bäckhammar, UMV Coating Systems med pilotbeläggare i Säffle.
Industriforskarskolan finansieras genom anslag från KK-stiftelsen. Projektet pågår från juni 2023 till maj 2029.
Deltagande forskare
- Karin Granström, professor i miljö- och energisystem
- Magnus Lestelius, professor i kemiteknik, ledare av fokusområde material
- Roger Renström, docent i miljö- och energisystem, ledare av fokusområde processer, biträdande handledare
- Bestoun S. Ahmed Al-Beywanee, professor i datavetenskap, med-ledare av fokusområde processer, huvudhandledare
- Agne Swerin, professor i kemiteknik, biträdande handledare
- Jörgen Samuelsson, docent i kemi, huvudhandledare, föreståndare forskarskolan
- Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik, huvudhandledare
- Anders Biel, docent i materialteknik, huvudhandledare
- Lena Brunzell, doktor i miljö- och energisystem, biträdande handledare
- Gunilla Carlsson Kvarnlöf, doktor i kemi, biträdande handledare
- Helena Håkansson, doktor i kemiteknik, biträdande handledare
- Gunnar Henriksson, gästprofessor KTH, biträdande handledare
- Arunselvan Ramaswamy, doktor i datavetenskap, biträdande handledare
- Behudin Mesic, docent i kemiteknik, biträdande handledare
- Kamal Rezk, doktor i miljö- och energisystem, biträdande handledare
- Miguel Xavier Fernandez, doktor i kemi, biträdande handledare