Turism och samhällskriser
15.0 HPI kursen studeras det turistiska systemet och besöksnäringen i förhållande till skilda samhällskriser. Kursen ger en förståelse för hur turismen påverkar och påverkas av kriser, men också för turismens betydelse i samhället under och efter en kris. I kursen studeras olika typer av samhällskriser, till exempel naturkatastrofer, olyckor relaterade till mänsklig aktivitet, ekonomiska kriser, terrorism och krig, epidemier och pandemier, samt klimatrelaterade kriser och deras respektive påverkan på och betydelse för turism. Som teoretisk begreppsapparat introduceras begreppet resilience (motståndskraft) i förhållande till turism och samhällskriser utifrån individuella, organisatoriska och destinationsorienterade perspektiv. I kursen studeras modeller för krishantering och kriskommunikation, samt hur planering och långsiktiga strategier kan verka förebyggande för kriser i framtiden och främja en hållbar turism i en föränderlig värld. Vidare diskuteras beteende och agerande hos enskilda aktörer i krissituationer, så som turister, samt privata och offentliga aktörer. Frågor om hur krishantering och kriskommunikation organiseras för att inkludera turister och turism är centrala. Undervisningen sker genom föreläsningar, gästföreläsningar, seminarier och projektarbete.
Kursen ges i nära samverkan med såväl aktörer verksamma inom besöksnäringen i Sverige, som övriga samhällsaktörer, och inkluderar gästföreläsningar samt fältstudier.
Kursen ges i nära samverkan med såväl aktörer verksamma inom besöksnäringen i Sverige, som övriga samhällsaktörer, och inkluderar gästföreläsningar samt fältstudier.
Fördjupningsnivå:
G1N (har endast gymnasiala förkunskapskrav)
Utbildningsnivå:
Grundnivå
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet.
Kursen ingår i följande program
- Turismprogrammet (läses år 3)