Nyheter

  • 2025-04-22

    Avveckling eller utveckling? – Seminarium om utmaningar och utvecklingsmöjligheter för små kommuner

    Avfolkning, migration, avindustrialisering och återindustrialisering. Utmaningarna som en liten kommun ställs inför är många. Vid CRS seminarium i serien I samma landskap möttes tidigare kommunalråd och aktörer från Region Värmland och Länsstyrelsen för att diskutera dessa utmaningar, och framtida möjligheter.

    – Vad är det som är viktigt för kommuninvånarna, frågade Stefan Backius, lektor i historia vid Karlstads universitet, som ledde samtalet. Det kan röra sig om saker som stolthet, sociala kontakter, kollektiva minnen, framtida förväntningar. 

  • 2025-04-07

    Förtroendet för socialtjänsten inte så illa som vi tror

    Socialsekreterare tycker att allmänheten har en negativ bild av både socialsekreterare som yrkesgrupp och socialtjänsten som organisation. Särskilt de som arbetar inom den sociala barnavården tycks möta negativa uppfattningar i högre utsträckning än sina kollegor inom andra områden. Negativ medieuppmärksamhet och sekretesslagstiftningens begränsningar uppges som problematiska. Samtidigt har ungefär 40 procent av allmänheten ett högt förtroende för socialtjänstens personal – en siffra som är relativt stabil sett över tid.

    - Förtroendet för socialtjänsten är inte så illa som vi i allmänhet tror och heller inte så illa som socialsekreterarna själva tror, även om jag inte vill förminska deras upplevelse, säger Kristofer Nilsson, doktor i socialt arbete vid Karlstads universitet.

    I sin avhandling ”I allmänhetens ögon. Om förtroende och uppfattningar gentemot socialtjänsten, samt hur dessa uppfattas och hanteras av socialsekreterare” har han studerat hur förtroendet för socialtjänsten ser ut hos allmänheten.

  • 2024-12-13

    Säterbruket på Unescos lista över levande kulturarv

    Nu finns det skandinaviska säterbruket (eller fäbodväsendet som det också kallas) på Unescos lista över immateriella kulturarv av betydelse för mänsklighetens historia. Beslutet fattades på Unescos möte i Paraguay den 3 december.

    Fäbodkulturen är en levande tradition som innefattar allt från djurhållning och betesmarker till mattraditioner och musik. Traditionen kring den svenska och norska fäbodkulturen är nu inskriven på Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. 

    Eva Svensson är professor i miljövetenskap och docent i historisk arkeologi vid Karlstads universitet. Hon var tidigare en av projektledarna för projektet Biokuma, och samarbetade med sätrar och andra småskaliga jordbruk. Projektet var med och stöttade ansökan till Unesco.

  • 2024-12-11

    Hållbarhet under förhandling

    Vad händer när den globala och nationella hållbarhetspolitiken ska hanteras utifrån lokala förutsättningar? Vad har kommunen eller det lilla lokalsamhället för handlingsutrymme och verktyg för att hantera omställningsutmaningar eller samhällsrisker? Dessa frågor var på agendan vid symposiet som arrangerades av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.

    – Årets CRS-symposium handlade om att ta hand om det stora i det lilla, säger Moa Tunström, lektor i kulturgeografi och föreståndare för CRS. Stora frågor om hållbarhet, rättvisa, jämlikhet och risk tar sig olika uttryck i den lokala kontexten. 

    Civilsamhällets roll i en demokrati 

    Huvudtalare vid symposiet var Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Hon talade om civilsamhällets roll i att bygga hållbara lokalsamhällen och om motståndskraft och förändringsmotstånd.

  • 2024-10-24

    Beslutsfattandets utmaningar inspirerar forskning inom katastrofriskhantering

    Forskning om rättvisa i samband med katastrofer och hållbar utveckling blir allt viktigare i en värld där klimatförändringar och sociala ojämlikheter skapar nya utmaningar. Mathilde de Goër de Herve, forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, har genom sitt arbete utforskat dessa kritiska områden och bidragit med ny kunskap om hur krishantering kan stödja en rättvisare och mer hållbar utveckling.

    Mathildes akademiska karriär inleddes 2012 med studier i ekonomi vid Université Lumière Lyon II i Frankrike. Intresset för globala frågor och katastrofrisker ledde henne till att vidareutbilda sig inom hållbar territoriell utveckling genom en internationell masterexamen. Mathilde kom till Karlstads universitet som utbytesstudent under sin kandidatexamen.

  • 2024-10-23

    Vad är en hållbar region?

    Hur mäter man hållbar utveckling och vilka är indikatorerna? Vad är hållbar utveckling på regional nivå? Det här var några av de frågor som diskuterades vid det senaste seminariet i serien I samma landskap, arrangerat av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.

    Seminariet hade som utgångspunkt dels det europeiskt jämförande projektet om hållbarhetsperspektiv i smart specialisering (ARIES4), och dels en ny avhandling i statsvetenskap om hållbarhet i svensk regional utvecklingspolitik. Medverkade på seminariet gjorde även Lisa Gärdt, hållbarhetskoordinator på Glava Energy Center och medverkande i ARIES4.