Socialtjänsten når få yngre barn, de geografiska skillnaderna är tydliga, och barn med svensk bakgrund får mer insatser. Det visar en unik studie från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Karlstads universitet.
I dag presenterar SKR och Karlstads universitet de första nationella resultaten från NUSO (Nationell uppföljning av socialtjänstens omställning).
Innan det blir dags för semestrar för oss på FoU Välfärd Värmland tänkte vi uppdatera alla som är nyfikna på vad som är aktuellt på FoU – och förstås önska er en trevlig sommar!
Forsknings- och utvecklingsprojekt:
NUSO
NUSO (nationell uppföljning av socialtjänstens omställning) är en nationell forskningsstudie med inriktning mot barn, unga och familjer, där individbaserad systematisk uppföljning kombineras med forskning.
Birgitta Persdotter, docent i socialt arbete vid Karlstads universitet har mottagit priset DigitalWell Award i kategorin Data & digital teknik. Priset fick hon för sitt arbete med att utveckla och implementera en digital process för att stötta insamling och analys av data för att öka jämlikheten inom socialtjänsten.
– Det är jättekul! Det jag tycker är roligt är att det också blir en bekräftelse.
Med start 2024 genomför Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Karlstads universitet Nationell Uppföljning av Socialtjänstens Omställning (NUSO). Drygt 120 kommuner och stadsdelar medverkar för att ta fram kunskap inför ny socialtjänstlag och för att kunna följa utvecklingen över tid.
NUSO består av tre delstudier som fångar vägen till olika typer av stöd för barn, unga och familjer.
Yrkesresan är det nationella konceptet för yrkesintroduktion och kompetensutveckling för socialtjänstens medarbetare. FoU Välfärd Värmland ansvarar för genomförandet i länet och har nu kickat i gång resan: Funktionshinder för utförare.
Målgruppen för Yrkesresan: Funktionshinder för utförare är medarbetare som ger brukarnära stödinsatser inom exempelvis personlig assistans, daglig verksamhet och boendestöd.
Nu nalkas jul och nyår och med det förhoppningsvis också lite välbehövd, välförtjänt och efterlängtad ledighet.
Några av oss i kollegiet här på Karlstads universitet pratade häromdagen om att 2023 har varit ett kämpigt år – efterdyningar av covid, eller kanske nya omgångar av det snarare, som drabbat många, flera krig runtom i världen som pågår, inflationen med mera.
Vi hoppas att 2024 blir ett bättre, lättare, år, men vi är så glada att ni ändå hängt med oss på våra oli
Svenska Jämställdhetspriset delas ut till en aktör som aktivt bidragit till ett mer jämställt samhälle. En av semifinalisterna är FoU Välfärd Värmland som tillsammans med socialtjänster i regionen tagit fram ny kunskap som uppmärksammat ojämställdhet och ojämlikhet i insatser för våldsutsatta flickor och pojkar.
En broschyr om kommersiell sexuell exploatering har tagits fram av FoU Välfärd Värmland vid Karlstads universitet, samt regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel i region Bergslagen.
… docent och universitetslektor i sociologi vid Karlstads universitet. Du är ny vetenskaplig ledare på FoU Välfärd Värmland och tar över efter Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet, som tidigare var vetenskaplig ledare. Vad innebär ditt uppdrag?
– Det innebär bland annat att handleda projekt och följa uppdrag.
Vi vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt varit en del av FoU Välfärd Värmlands arbete under 2022.
Är du nyfiken på vad vi arbetet med under året kan du läsa vårt nyhetsbrev. I nyhetsbrevet berättar vi om olika aktiviteter, bland annat kan du läsa mer Yrkesresan, Plattform Väld Värmland och kartläggningen av SEXIT.
Vi önskar er en riktigt god jul och gott nytt år!
Här hittar du FoU Välfärd Värmlands nyhetsbrev.
Yrkesresan är ett nationellt koncept för yrkesintroduktion och kompetensutveckling för socialtjänstens medarbetare. Syftet är att ge kvalitet i varje möte mellan socialtjänstens medarbetare och invånare. FoU Välfärd Värmland ansvarar för genomförandet i länet.
Nu är Plattform Våld Värmland lanserad. Platsen är ett avstamp för de som möter våldsutsatta. Här finns länkar till myndigheter, organisationer och andra som kan ge kunskap, råd och stöd.
FoU Välfärd Värmland arbetar under 2021 – 2023 inom ramen för Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, kvinnofridssatsning.
Nu är Plattform Våld Värmland lanserad. Platsen är ett avstamp för dig som möter våldsutsatta. Här finns länkar till myndigheter, organisationer och andra som kan ge kunskap, råd och stöd.
FoU Välfärd Värmland arbetar under 2021 – 2023 inom ramen för SKR:s Kvinnofridssatsning.
FoU Välfärd Värmland önskar trevlig sommar men vill också skicka med några datum inför en spännande höst.
Fredag med FoU 9 september 2022 – Markus Arvidson, universitetslektor i sociologi, "Roll- och lojalitetskonflikter i vardags- och arbetslivet".
Digital föreläsningsserie om missbruksproblematik och samsjuklighet – pågår från den 21 september 2022 till den 8 februari 2023.
Digital informationsföreläsning 5 oktober 2022 eftermiddag om stärkt rätt till personlig assis
FoU Välfärd Värmland bjuder in till en digital föreläsningsserie med verksamhetsnära fokus i syfte att kunskapshöja personal som arbetar med personer som har en missbruksproblematik och/eller psykisk ohälsa. Föreläsningsserien innehåller fyra temaområden med totalt sex digitala föreläsningar.
Save the date! 17 nov 2022 är det en inspirationsdag med goda exempel från verksamheter i Värmland.
Fou Välfärd Värmland bjuder in till en inspirationsdag den 17 november med syftet att lyfta goda exempel från olika verksamheter i hela Värmland, med fokus på god och nära vård.
Martina Magnusson är FoU Välfärd Värmlands nya administratör på 50 procent och på de andra 50 procenten kommer hon delta i några av de olika projekt som FoU jobbar med.
Martina kommer till exempel vara administratör för ett projekt som heter Yrkesresan, som går ut på att personal inom socialtjänst får kompetensutveckling inom sitt yrke.
Vad är din bakgrund och vad har du gjort förut?- Jag är född i Skåne, uppvuxen i Örebro och bott i Karlstad i snart 9 år.
FoU Välfärd Värmland på Karlstads universitet har under 2019 och 2020 följt 566 klienter i Värmland och resultatet finns nu i en nypublicerad resultatrapport.
Ekonomiskt bistånd, är socialtjänstens största biståndsinsats.