Nyheter

  • 2024-08-22

    Modersmålsundervisning ger bättre studieresultat

    – Många forskare kan se att skolämnet modersmål förbättrar elevers studieresultat och läs- och skrivkunnighet, samtidigt som de får ökade språkkunskaper och en förstärkt flerspråkig identitet. Det säger Maria Dahlberg, adjunkt i svenska språket vid Karlstads universitet, som deltog i arrangerandet av nätverksdagen för modersmålslärare.

    Cirka 140 modersmålslärare med representanter från 34 språk besökte Karlstads universitet när Regionalt utvecklingscentrum, Ruc, i samarbete med Skolverkets nätverk för Samordnare för nyanländas lärande, bjöd in till modersmålslärardagen. Dagen varvade föreläsningar med diskussioner.

  • 2024-06-17

    Didaktisk forskning i praktiken

    Den 13 juni arrangerades Ämneslärardagen. Dagen är en återkommande mötesplats för diskussioner och erfarenhetsutbyte mellan lärare i skolan och forskare vid Karlstads universitet. I år var temat ”Didaktiska modeller”. Cirka 300 lärare inom gymnasieskolans olika ämnen fick fördjupa sig i sin ämnesundervisning under ledning av universitetets främsta forskare inom ämnesdidaktik.

    – Didaktiska modeller handlar om sätt att tänka kring hur didaktiska kunskaper kan användas av lärare i praktiken, säger Torodd Lunde, lektor i kemi med inriktning mot didaktik och en av dem som var med och arrangerade dagen. I stället för att tänka att forskningens roll är att ta fram evidens för vad som fungerar, så tänker man sig att den didaktiska forskningens roll är att ta fram kunskaper som lärare kan använda som stöd. Didaktiska modeller kan därmed ses som redskap för att utveckla undervisning.

  • 2024-05-27

    Svart-vit debatt om digital skolutveckling

    ”För varje komplext problem finns det ett enkelt svar – och det är fel”. Det är ett citat* som Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, gärna använder sig av när det gäller digital skolutveckling.
    – Det är dags att sluta leta efter de enkla svaren. Vi behöver förstå dessa frågor från ett fördjupat och mer nyanserat perspektiv.

    Christina Olin-Scheller var en av talarna när forskare med olika bakgrund gav sina perspektiv om digitaliseringen av skolan för skolans makthavare. Den digitala skolutvecklingen innebär många möjligheter, men också utmaningar. Går det att säga att mobiler i klassrummet bara är störande? Och är det bättre eller sämre att läsa på skärm? 

  • 2024-04-04

    Biologididaktikforskare och samhällsaktörer enade för biologisk mångfald

    Forskare vid Karlstads universitet har startat ett nytt projekt, Lära och leva med insekter, som strävar efter att inte bara öka förståelsen för våra insekter utan också att utrusta samhället med verktygen för att skydda den biologiska mångfalden. Genom ett innovativt samarbete med olika aktörer i samhället tar projektet ett stort steg mot att bevara vår planets mångfald av liv.

    - Vårt mål med projektet är att göra lärandet om insekter både roligt och engagerande samtidigt som vi aktivt arbetar för att skydda den biologiska mångfalden, säger Peter Lampert, projektledare. Vi strävar efter att göra en verklig skillnad genom samarbeten med skolor, utbildningsorganisationer, kommuner och bostadsföretag,

  • 2024-02-26

    Att skapa lekvärldar genom musikaliskt lekande

    Forskningsstudien ”Att skapa lekvärldar genom musikaliskt lekande” studerar pedagogers uppfattning kring musik och lek i fritidshem. Ett av resultaten är att de vuxna kan behöva släppa på kontrollen och själva leka. Studien beskrivs närmare i en ny poddserie som är publicerad på Pedagog Värmland.

    Mona Persson Aronson, filosofie doktor i musikpedagogik, och Inga-Lill Emilsson, adjunkt i pedagogiskt arbete, båda Karlstads universitet, står bakom forskningsstudien ”Att skapa lekvärldar genom musikaliskt lekande”.

  • 2024-02-20

    Ny redaktör för Pedagog Värmland

    Pedagog Värmland är mötesplatsen för yrkesverksamma inom samtliga skolformer, lärarutbildare, lärarstudenter och forskare. Tobias Berger har varit redaktör ända sedan lanseringen 2013. Nu lämnar han över till Linnéa Andersson, administrativ assistent på Lärarutbildningen vid Karlstads universitet.

    – Det känns väldigt roligt att ta över som redaktör för Pedagog Värmland, säger Linnéa Andersson. Jag håller nu på med att bekanta mig med plattformen och sätta mig in i arbetsuppgifterna. Det är en viktig arena för att dela kunskap och inspireras av varandra. Bland annat finns en bloggfunktion som jag tycker är väldigt spännande, här hoppas vi på att få in ännu fler bloggare. Det har även tillkommit nya poddar, vilket också är väldigt roligt.

Sidansvarig: Anna Hidén
Senaste uppdatering: 2024-08-21