Nyheter

  • 2025-04-30

    Hallå där Linda Dunderberg…

    … projektledare för 2025 års administratörskongress som arrangeras av Karlstads universitet 13-14 maj. Kongressen är den 13:e i ordningen och är fullbokad sedan länge. Ni är många som arbetar hårt med de sista förberedelserna. Hur går det?

    – Det går kanon! Vi som haft detta uppdrag sedan drygt ett år tillbaka är laddade inför att få genomföra denna kongress, den känns lika viktig för oss som för deltagarna. Just nu styr vi upp de sista detaljerna kring programmet, exempelvis tider, menyer, kongress-app och kringevenemang. 

  • 2025-04-29

    Forskning bidrar till att förstå venture builders

    John-Erik Hassel är nybliven doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och har forskat kring venture builders.

    John-Erik Hassel, berätta om din forskning

    – Den handlar om att förstå en relativt ny aktör i entreprenöriella ekosystem som kallas venture builders och hur de kan förstås i ett större sammanhang. Venture builders är aktörer som använder en strukturerad process för att etablera startups på löpande band i samarbete med individuella entreprenörer.

  • 2025-04-29

    Attraktiva historier viktiga för att skapa legitimitet, engagemang och intresse kring delningsplattformar

    Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Cecilia Cassinger, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet är aktuella med artikeln ”Platform Stories: The Role of Ideological Narratives in the Development of a Tourism Sharing Business Model”.

    Mia Larson, berätta om artikelns innehåll

    – Den handlar om hur en entreprenör inom äventyrsturism skapar en ny digital delningsplattform. I vår artikel visar vi vikten av attraktiva historier för att skapa legitimitet, engagemang och intresse för plattformen bland dess användare, investerare och de som arbetar med den. I det här fallet handlade historierna om delning av resurser, hållbarhet, en identitet kopplad till äventyrssport - och även om att tjäna pengar.  

  • 2025-04-28

    Öppna satellitbildsarkiv för att förbättra hållbarhetsforskning

    En ny studie i Proceedings of the National Academy of Sciences föreslår att kommersiella satellitbildsarkiv bör öppnas för att förbättra forskningen kring FN:s globala hållbarhetsmål (SDG). Tillgång till mycket högupplösta (VHR) satellitbilder är avgörande för att övervaka småskaliga jordbruk, särskilt i låg- och medelinkomstländer där dessa jordbruk är viktiga för livsmedelsförsörjningen.

    – Småbrukare, som ofta odlar på mindre än två hektar, producerar en stor del av världens mat, säger Felicia Akinyemi, docent i geomatik vid Karlstads universitet. Trots detta är deras jordbruksmetoder och produktivitet dåligt dokumenterade, delvis på grund av bristen på tillgängliga VHR-satellitbilder. Dessa bilder, som kan kosta upp till 2 euro per kvadratkilometer, är ofta för dyra för forskningsinstitutioner i dessa regioner.

  • 2025-04-28

    Hur går det till att låna 300 000 000 000?

    Svenska staten vill låna en summa med elva nollor. Det är många även när det gäller nationalekonomi. Men hur går det till att hantera sådana stora summor, hur betalas de tillbaka och hur blir det med Sveriges statsskuld efter ett sådant jättelån? Martin Nordström, lektor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, reder ut.

    Hur kommer ett land, i det här fallet Sverige, fram till en summa på 300 miljarder?

    – Vad jag förstår har man tagit en del poster i försvarsbudgeten och säger att det är dessa som bekostas genom ökade lån. Jag skulle säga att man oftast brukar vilja bekosta investeringar med lån och återkommande poster med återkommande intäkter. Men jag vet inte om jag kan se att det finns någon sådan koppling här.

  • 2025-04-28

    Eunice öppnar dörrar för gemensamt masterprogram

    Samarbetet inom Eunice växer och flera initiativ till gemensamma program och aktiviteter har startats vid Karlstads universitet. Under april var till exempel representanter från tyska Brandenburgs tekniska universitet, BTU, på plats för att diskutera möjligheter för ett samarbete inom ramen för ett masterprogram i kulturgeografi.

    – Ert arbete inom kulturgeografi är verkligen inspirerande och vi har identifierat flera områden där vi skulle kunna komplettera varandra för att skapa synergier, säger Melanie Jaeger-Erben, professor i teknik- och miljösociologi vid BTU Cottbus-Senftenberg.

    Moa Tunström, lektor i kulturgeografi och föreståndare för Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS, vid Karlstads universitet, ser många fördelar med Eunice-samarbetet för att utveckla en masterutbildning.