Hallå där Hanna Enefalk, docent i historia och ny representant för Karlstads universitet i Humtank. Berätta mer om ditt nya uppdrag!
– Humtank är en tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora, med representanter från fjorton svenska universitet och högskolor. Den har funnits i drygt tio år och finansieras av nästan alla svenska universitet med humanistisk forskning. Syftet är att synliggöra de humanistiska ämnena och lyfta fram deras perspektiv.
Den 14 februari 2025 samlades forskare, experter och vårdprofessionella på Forum Värmland, den årliga forskningskonferensen som presenterar den senaste forskningen och idéer inom vården.
Bruksort 2.0 är ett innovativt projekt som stärker Hagfors genom hållbar samhällsutveckling, invånardeltagande och fokus på mobilitet. Från Karlstads universitet och Centrum för tjänsteforskning (CTF) medverkar ämnena företagsekonomi samt medie- och kommunikationsvetenskap.
Hagfors i Värmland präglas av stålbruket Uddeholm AB - en industri som funnits på platsen sedan 1600-talet och som bidragit till kommunens utveckling, inflyttning, arbetstillfällen och samhälle.
Under onsdagen var det trivsam trängsel, många leenden och glada skratt när 28:e upplagan av jobbmässan Hotspot genomfördes på Karlstads universitet. Mässan lockade fler besökare än de senaste årens 8 000.
– Det har varit jättebra, säger projektledare Erica Jansson, som står i informationsdisken tillsammans med Erika Donné, Mohammed Majeed och Ahmad Elkhalifeh från projektgruppen strax efter lunch på onsdagen.
Det är någon timme kvar av Hotspot 2025.
I höst kommer studenter från Civilingenjör Energi- och miljöteknik att åka till University of Cantabria och University of Mons för att studera en termin.
Onsdag 12 februari är det dags för Hotspot, en av Sveriges största jobbmässor för studenter. Det kommer bli mycket folk och viktigt att tänka på är att ett antal parkeringsplatser norr om Universitetsbiblioteket är reserverade för utställarna som deltar på mässan.
De reserverade p-platserna kommer använda egna parkeringsbiljetter för att säkerställa att det enbart utställare som parkerar sina bilar där. Bilar utan Hotspots parkeringsbiljett kommer att få böter.
Tisdag 11 februari klockan 12 hålls en tyst minut över hela landet för att hedra offren för våldsdådet i Örebro. Karlstads universitet deltar.
Initiativet till den tysta minuten kommer från regeringen som också uppmanar till flaggning på halv stång från morgonen klockan 09.00 fram till dess att den tysta minuten har avslutats.
– Den 4 februari 2025 kommer för alltid markera en mörk dag i svensk historia.
Karlstads universitet är en av aktörerna i DigiH4A (Digital Health for All), ett EU-finansierat projekt som ska möta vårdens systemutmaningar på internationell nivå.
Hur ska AI användas i skolan? Projektet SmartStart Teacher Academy har som mål att etablera ett internationellt lärarutbildningsprogram som tränar lärare och lärarstudenter i att med kritiskt förhållningssätt integrera AI-baserade verktyg i undervisningen.
Idébanken är ett initiativ där studenter får möjlighet att testa på och hjälpa universitetets forskare i deras innovationsprojekt.
Sedan 2023 finns modellen där studenter matchas med forskningsidéer och innovationer.
Det finns en förutfattad mening om att arbetarpojkar och arbetarmän på landsbygden läser mindre och sämre än många andra. Genom sin forskning visar Stig-Börje Asplund, numera professor i pedagogiskt arbete, att denna bild kan nyanseras.
Stig-Börje Asplunds forskning är tvärvetenskaplig och han intresserar sig bland annat för pojkar och män som bor på landsbygden och deras relation till läsning.
Nyheter om omfattande handelstullar dominerar flödet just nu. Men vad innebär de för den globala ekonomin och hur har de historiskt fungerat? Karl-Markus Modén, lektor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, förklarar.
Karl-Markus Modén, vad är en handelstull?
– En tull är en avgift på en vara som förs in i ett land.
Att iscensätta samhällskriser genom att spela brädspel ökar inlärningen och förståelsen för utmaningar. Men hur går man tillväga för att skapa ett spel om kriser? David Olsson, docent i statsvetenskap vid Karlstads universitet förklarar.
Spelgenren kallas för seriösa spel.
Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik, har mottagit Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens pris föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning. Priserna delades ut av H.M. Konungen vid akademiens högtidssammankomst den 28 januari.
– Det var verkligen en stor ära att tilldelas Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning, säger Björn Sjöstrand.
Det är en av de frågor som Anna-Lena Almqvist, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet, utforskar. Hennes forskning fokuserar just nu på barns och ungas delaktighet vid familjehemsplaceringar och hur tryggare relationer kan skapas i utsatta livssituationer.
Hej Anna-Lena! Kan du berätta om din forskning?
– Mina huvudsakliga forskningsområden är social barnavård, mäns arbete mot våld och HBTQI-relaterade frågor. Just nu arbetar jag i flera projekt.
I skärningspunkten mellan rollspel, brädspel och simulation finner vi begreppet megagame. På Karlstads universitet genomfördes ett megagame med frågeställningen: Hur kan Sverige nå hållbar konsumtion till 2045?
Vårt samhälle bygger på ekonomisk tillväxt. Med tillväxt kommer ökad konsumtion, ökade energikostnader och ökad resursåtgång. Utan tillväxt ökar arbetslösheten. Med teknologi kommer ökad effektivitet, bekvämlighet och säkerhet.
Johanna Elfgren, adjunkt i socialt arbete på Karlstads universitet, är från och med den 1 februari 2025 ny vikarierande föreståndare för FoU Välfärd Värmland. Hon tar över efter Anna Gund, också hon adjunkt i socialt arbete, som drivit enheten sedan 2018.
– Jag är hedrad över möjligheten att fortsätta utvecklingen av FoU Välfärd Värmland.